Stejný obal, jiné složení. Je Česko odpadkový koš Evropy?

O České republice se dlouhodobě mluví jako o odpadkovém koši Evropy.. Řada testů ukázala, že v českých obchodech zákazníci nakoupí potraviny s odlišnou kvalitou než nakupující v zahraničí. O tom, že je to stále pravda, se přesvědčil i magazín dTest.

Ilustrační fotografie
reklama

Časopis dTest přinesl další srovnání levných výrobků nakoupených v Německu, Rakousku, Slovensku, Polsku a České republice. Cílem srovnání bylo poukázat na rozdílnou kvalitu potravin. Redaktoři se přitom zaměřili na nejlevnější výrobky.

„Testovalo se 89 výrobků z patnácti kategorií, a důležité je, že jsme nakupovali podle jednotného nákupního seznamu a vždycky nás zajímaly pouze ty nejlacinější položky, které byly v dané kategorii v daném obchodě v nabídce,“ cituje Český rozhlas redaktora dTestu Jana Maryška. 

Opět se potvrdilo, že kvalita nejlevnějších potravin je v České republice horší než v Německu a Rakousku. A co vše dTest srovnával? V košících nechyběly toustový chleba, měkký salám, lahůdkový salát, dětská výživa nebo sardinky.

„Například vždy jsme brali nejlevnější sardinky v oleji a pak jsme sledovali, zda nakoupené sardinky jsou skutečně sardinkami, kolik je samotných sardinek a kolik je oleje a srovnávali jsme i výživové hodnoty těch výrobků,“ vysvětluje Maryška. 

Nejvíce prvních míst ve všech srovnávaných kategoriích obsadilo Německo s Rakouskem, v součtu těmto dvěma zemím patřila více než polovina všech prvních udělených míst. Naopak Česká republika si drží nelichotivé prvenství v počtu posledních míst. Podle redaktora dTestu za to může i přísnější a hlavně přesnější legislativa.

Kvalitativní rozdíly jsou prý nejvíce patrné v rybích konzervách. „Například sardinky v oleji mohou být buďto pravé sardinky, anebo je podle evropské regulace možné jako sardinky prodávat i některé jiné druhy ryb, třeba šproty nebo sardinely,“ vysvětluje Maryška. „Z Rakouska a z Německa jsme si v oleji přivezli skutečně sardinky, zatímco v ostatních státech to byly jiné ryby. V Česku a na Slovensku se jednalo o sardinely a z Polska jsme si přivezli šproty.“

Podobné je to i v případě tuňákových konzerv. V Německu si zákazník z obchodu jako nejlevnějšího tuňáka v konzervě odnese skutečné filety, v Polsku a na Slovensku jsou to kousky a v Česku jen masová drť. V testu neobstály ani české lahůdkové saláty. Německý a rakouský salát obsahoval uzeninu vyrobenou čistě z masa, uzenina v nejlevnějším salátu z České republiky a ze Slovenska obsahovala vedle masa i strojně oddělené maso. 

Téma dvojí kvality potravin už se řeší také na půdě Evropské unie. Česká republika i další státy upozorňovaly a stěžovaly si několik let, dlouhou dobu marně. Až v prosinci 2016 se společně obrátily na Evropskou komisi, aby věc řešila prostřednictvím úpravy unijního práva. Loni v září označil podobnou praxi za nepřípustnou v europarlamentu předseda komise Jean-Claude Juncker. Nová evropská pravidla zakazující dvojí kvalitu potravin na vnitřním trhu EU by mohla začít platit od ledna 2020. 

Témata: potraviny | dTest | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky