Firem se záznamem v rejstříku trestů přibývá

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob (418/2011 Sb.) umožňuje stíhat, odsoudit a potrestat právnickou osobu, která spáchala trestní čin. Evidovaný záznam v Rejstříku trestů vedeným Ministerstvem spravedlnosti ČR má podle databází poradenské společnosti Bisnode 525 firem, z toho jich je 387 aktivních a 138 zaniklo.

Ilustrační fotografie
reklama

„Právnické osobě mohou být uloženy různé tresty. Od zrušení subjektu, propadnutí majetku, peněžitého trestu, po zákaz činnosti nebo zákaz plnění veřejných zakázek, účasti ve veřejné soutěži či zákaz přijímání dotací,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. „V rámci zlepšování služeb pro naše klienty jsme v on-line aplikaci Gnosus vytvořili nový negativní signál, který uživatele upozorňuje na odsouzení dané firmy. Kromě tohoto signálu se u subjektů zobrazuje dalších 27 důležitých signálů, které výrazně urychlují a usnadňují práci při prověřování podnikatelských subjektů,“ doplnila Petra Štěpánová z Bisnode.

Z 525 firem, u kterých je evidován trestný čin, je doposud aktivních 387 z nich. Detailnější analýza Bisnode ukázala, že v 90 % případů se jedná o společnosti s ručením omezeným, 4 % připadají na akciové společnosti a zbytek na další právní formy. Nejvíc odsouzených firem má sídlo v Praze (119 firem, tj. 31 %) a Jihomoravském kraji (105 firem, tj. 27 %). Následuje Ústecký kraj s 10 % a Moravskoslezský kraj s 8 %. Firmy, které spáchaly trestný čin nejčastěji podnikají v pronájmu a správě nemovitostí, zprostředkování velkoobchodu, výstavby budov a silniční nákladní dopravy. U deseti firem je evidováno více spáchaných trestných činů. „Nástroj trestní odpovědnosti právnických osob je na vzestupu a každoročně se zvyšuje počet udělených trestů. Z 397 aktivních trestů jich bylo uděleno 11 % v roce 2016, o rok později 18 %, v roce 2018 se jednalo o 24 % a loni o 28 % s 110 udělenými tresty. V letošním roce se aktuálně jedná o 16 %,“ uzavřela analytička Bisnode.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky