Vývoz z Německa stoupl, je ale hluboko pod předkrizovou úrovní

Vývoz z Německa se v červenci zvýšil proti červnu o 4,7 procenta, zůstává ale hluboko pod předkrizovou úrovní. Uvedl to dnes německý statistický úřad. Výsledek naznačuje, že největší evropská ekonomika se bude z dopadů koronaviru vzpamatovávat jen pomalu. Dovoz vzrostl pouze mírně, a to o 1,1 procenta. Obchodní přebytek po očištění od sezonních vlivů tak vystoupil na 18 miliard eur (477,1 miliardy Kč).

Ilustrační fotografie
reklama

Hodnota vyvezeného zboží v červenci činila 102,3 miliardy eur (2,7 bilionu Kč), což je meziročně o 11 procent méně a o 12,1 procenta méně ve srovnání s letošním únorem, kdy ještě nezačala platit omezení kvůli šíření koronaviru.

Zveřejněné údaje podporují názory, že se ekonomika už ve druhém kvartálu vrátila k růstu. Výraznějšímu oživení ale brání slabá poptávka ze strany některých klíčových obchodních partnerů, jako jsou Spojené státy, které se s pandemií stále obtížně potýkají.

Vývoz do USA byl v červenci meziročně o 17 procent nižší. Do Číny, která se z epidemie vzpamatovává rychleji, se z Německa vyvezlo jen o 0,1 procenta méně zboží, upozornila agentura Reuters.

Před přílišným optimismem ohledně dnešních čísel varuje analytik společnosti ING Carsten Brzeski. Vývoz z Německa podle něj stále čelí strukturálním potížím a napětí v obchodních vztazích, dále brexitu, dopadům ochromených globálních dodavatelských řetězců i problémům partnerů při potírání koronaviru.

Vývoz je spolu se soukromou spotřebou jedním z pilířů německé ekonomiky. Německá vláda odhaduje, že ekonomika letos klesne o 5,8 procenta, což by byl nejhorší propad od druhé světové války.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky