Venkovské prodejny chtějí instalovat solární panely, úřady nesouhlasí

Obchody v obcích a menších městech chtějí podle Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) řešit zdražování energií instalací solárních panelů. Často ale narážejí na odpor úřadů, které nechtějí jejich umisťování na prodejny s plochými střechami povolovat. AČTO, která sdružuje zhruba 7000 nezávislých obchodů, požádala příslušná ministerstva, aby vyzvala úřady k jednoduššímu postupu. Asociace to dnes sdělila ČTK.

Ilustrační fotografie
reklama

Prudký nárůst energií způsobuje obchodníkům potíže, jsou jedním z důvodů zdražování potravin, uvedl Roman Slamka z Jednoty Volyně, která provozuje obchody na jihu Čech. Solární panely podle něj dokážou zajistit snížení závislosti prodejny na vnějších dodávkách o zhruba 40 procent.

Spotřební družstvo COOP v Uherském Ostrohu má na střechách svých obchodů 46 solárních elektráren. Instalace dalších se nyní ale často zpomaluje kvůli postupu úřadů, nejčastěji jsou proti jejich umístění památkáři. "Velká část našich prodejen jsou obchody s plochými střechami, které byly postavené v 70. a 80. letech. Z našeho pohledu jde o ideální objekty pro umístění solárních elektráren, bohužel je nám často instalace znemožněna, protože by panely byly vidět z nějakého vyvýšeného místa jako jsou rozhledny či věže kostelů," řekl předseda družstva František Polák. Doplnil, že památkáři navíc nepostupují jednotně, někde povolení vystavují bez potíží, jinde v podobných situacích mají proti instalaci panelů námitky.

Předseda AČTO Pavel Březina upozornil, že je stále složitější některé vesnické prodejny udržet v chodu. V době energetické krize by stát i úředníci měli podle něj více než dříve hledat cesty k dosažení energetických úspor na správných místech. "Těmi menší obchody v obcích a malých městech bezpochyby jsou. Je třeba skloubit péči o památky a dodržování stavebních předpisů s péčí o životní prostředí a kvalitu života v obcích," uvedl.

Spolek pro obnovu venkova také apeluje na maximální snahu o zachování vesnických obchodů. "Pokud se venkov nemá stát noclehárnou bez obchodů, škol či hostinců, musí se stát a jeho úřednicí začít na věc dívat z širšího pohledu," řekla předsedkyně spolku Veronika Vrecionová. Dodala, že u západních sousedů se běžně umisťují solární panely dokonce i na střechy venkovských kostelů.

I velké potravinářské řetězce pracují na snižování energetické spotřeby, dříve si tento závazek stanovily především kvůli udržitelnosti. Například společnost Albert investuje miliardy korun do nových technologií a výměny energeticky náročných zařízení jakými jsou chlazení, svícení nebo vytápění. "Modernizovaná prodejna ušetří v průměru třetinu energií," uvedla ředitelka pro udržitelnost v Albertu Martina Černá.

Inflace v České republice v březnu podle dat Českého statistického úřadu zrychlila meziroční růst na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Ceny elektřiny proti třetímu měsíci loňského roku stouply přibližně o čtvrtinu, zemní plyn zdražil o zhruba 38 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky