Českému venkovu chybí vysokorychlostní internet. Nejen mladí odcházejí do města

Bez internetu si v současnosti už málokdo dokáže život představit. Na venkově a v malých obcích se však často obyvatelé musí smířit s pomalým připojením, nebo dokonce s žádným. Nemožnost pracovat z domu, sledovat on-line videa ve vysokém rozlišení nebo rychle stahovat soubory z internetových úložišť nutí zejména mladé venkov opouštět.

Ilustrační fotografie
reklama

Zabránit vylidňování venkova, ale třeba i pomoci dopravě by mohlo kvalitní internetové připojení. Lidé z odlehlých míst nebudou muset za vyřizováním některých povinností dojíždět a vše si zařídí z pohodlí domova.

Rozvoj venkova je bez rychlého a stabilního připojení takřka nemožný, což potvrzuje i Jakub Jánský z internetové společnosti AIM: „Internet potřebujeme k běžným činnostem. Dochází také k rozvoji tzv. internetu věcí, který je v menších městech a obcích nemyslitelný, protože připojení nedosahuje požadované rychlosti. Za poslední dva roky se ale situace na venkově mírně zlepšila. Významné zrychlení internetu pocítilo, díky projektu Zrychlujeme Česko společnosti CETIN, téměř 1400 menších obcí. Snaha ale musí vzejít i od starostů a zastupitelů obcí.“ Podle Jánského je to právě vedení obcí, kde dosud internet nefungoval nebo fungoval nekvalitně, které má zásluhu na rozvoji a posílení stávající infrastruktury. Díky tomu už došlo ve stovkách obcí k významnému rozšíření telekomunikačních služeb. „Snažíme se vést komunikaci s více než tisícovkou obcí a měst po celé ČR. Pokud si obyvatelé nejsou jisti, jaká je v jejich obci aktuální situace s připojením, dozví se více na aimzrychluje.cz,“ dodává.

Home-office nebo odlehčení dopravě

Český venkov má celou řadu problémů, které může alespoň částečně řešit zavedení vysokorychlostního internetu. „V dnešní době lze pracovat z domova, ale bez kvalitního připojení to na venkově není možné. Pokud neusnadníme podmínky pro práci, ale i podnikání na venkově, bude stále docházet k odlivu nejen mladých lidí do města. Přitom tzv. home-office přispěje i k odlehčení dopravy, kdy nebudou lidé nuceni místo práce z domova dojíždět za prací. Právě dojíždění způsobuje v mnoha krajích vážné dopravní problémy. Zhoršuje se také celková obslužnost obcí, zavírají se malé obchody a hospody, které jsou důležitou součástí venkova. Nejenom proto, že vytvářejí pracovní místa, ale jsou také centrem setkávání obyvatel,“ říká Jakub Jánský.

Optické přípojky až do domu

Vlastník největší pevné telekomunikační sítě u nás, společnost CETIN, dlouhodobě investuje do modernizace fixní sítě a buduje předsunuté ústředny, tzv. DSLAMy, prostřednictvím kterých lze internet zrychlit. Těch letos přibyde 5000 a paralelně probíhá budování optických přípojek až do domu. „Internet se nám podařilo zrychlit nebo zavést už v desítkách obcí, ať už jsou to Chotovice, Horoměřice, Lipová, Karlovice, Dolní Újezd, Kozojedy, Radonice a další. Optické sítě tu položili či položí například během rekonstrukce kanalizace nebo silnice. Tím se zkrátí byrokratické čekání na povolení k položení kabelů nebo povolení na výkopové práce. Právě počáteční aktivita a zapojení starostů a zastupitelů obcí je důležitým krokem k rozvoji jednotlivých obcí,“ upřesňuje Jánský.

Řešení DVB-T2 a moderní internetová televize

S rychlým internetem přichází i vyřešení blížícího se vypnutí digitálního vysílání první generace v jednotlivých multiplexech a přechod na DVB-T2. S kvalitním a stabilním internetem tak mohou domácnosti nejen na venkově využít všech výhod internetového televizního vysílání. „V případě české internetové televize Kuki si mohou diváci užívat více než stovku televizních kanálů s možností zpětného přehrávání, zobrazování naposled spuštěné pozice pořadu, možnost pustit si aktuálně vysílaný pořad od začátku a jiné chytré funkce internetové televize bez nákupu dalšího zařízení,“ dodává Jánský k nové verzi Kuki 2.0, která byla letos spuštěna a kombinuje několik služeb.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky