Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V režimu dodavatele poslední instance nadále zůstávají tisíce odběrných míst

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tisíce odběrných míst elektřiny a plynu nadále zůstávají v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Tento režim skončí pro bývalé zákazníky skupiny Bohemia Energy po půl roce 14. dubna, pro klienty Kolibřík Energie o pět dní později. Vyplývá to z vyjádření prodejců energií. Pokud odběratelé neuzavřou včas standardní smlouvu o dodávkách elektřiny, hrozí jim po uplynutí lhůty neoprávněný odběr a následné odpojení.

V režimu DPI se ocitlo na 900.000 zákazníků Bohemia Energy, největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR. Bohemia Energy oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončili další dodavatelé.

Čas krátce po klientech Bohemia Energy vyprší také bývalým odběratelům Kolibřík Energie, v DPI skončilo na 28.000 klientů. U dodavatelů poslední instance zůstává také řada klientů společností, které ukončily činnost později, těm se půlroční lhůta počítá od chvíle, kdy jim původní dodavatel přestal dodávat energie.

Nejvíce zákazníků skončilo v záchranném režimu u společnosti ČEZ, a to zhruba 380.000. V tuto chvíli zůstává v DPI u ČEZ zhruba 5700 odběrných míst, z toho 3700 odběrných míst je od dodavatelů ze skupiny Bohemia Energy a Kolibřík Energie. "Z těchto odběrných míst je zhruba 700 odběrných míst podnikatelů, domácností je 3000. Zhruba 1000 z těchto odběrných míst nemá během celého DPI vůbec žádnou, nebo má zcela minimální spotřebu," řekl ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Gazdík připomněl, že režim DPI končí v polovině dubna pro bývalé klienty Bohemia Energy i v případě, že svému dodavateli poslední instance platí zálohy. "Je dobré se okamžitě domluvit na standardních dodávkách u některého ze seriózních dodavatelů," uvedl Gazdík.

U Pražské energetiky (PRE) zůstává v DPI asi 400 odběrných míst, původně měla firma v DPI asi 65.000 odběrných míst. "Dá se říct, že většina lidí, kteří u nás byli v DPI, přistoupila ke své situaci zodpovědně a vyřešila ji. Pokud ne, jde často o specifické případy. Značná část objektů setrvávajících u nás v DPI jsou prázdné byty určené pronájmu, kdy majitel bydlí jinde. Také často řešíme odběrná místa, u kterých majitelé dlouhodobě pobývají v zahraničí. Nebo jde o byty v dědickém řízení. Nezřídka narážíme i na byty zapečetěné policií," uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

U innogy je v DPI na 1300 zákazníků, u Pražské plynárenské jich zbývá asi 1000. "Z toho 150 vůbec nereaguje a ty řešíme ve spolupráci s Úřadem práce," uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Společnost E.ON na konci března uvedla, že v režimu DPI nadále eviduje asi 1900 odběratelů.

Řada odběratelů si nové smlouvy uzavřela právě s firmami, které fungují jako dodavatelé poslední instance. Například ČEZ získal z režimu DPI 230.000 zákazníků u elektřiny a více než 60.000 zákazníků u plynu. PRE získalo zhruba 74.000 nových zákazníků, u innogy novou smlouvu uzavřelo na 170.000 odběratelů. Pražská plynárenská získala 50.000 nových odběratelů.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy