V dubnu si v ČR založilo živnost 4732 lidí, nejméně od začátku roku

V dubnu si v ČR založilo živnost 4732 lidí, o 1684 méně než v březnu a zároveň nejméně od začátku roku. Svoji živnost přerušilo 6242 podnikatelů a 1525 podnikatelů ji ukončilo. I v těchto případech jde o nejnižší čísla od začátku roku. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Ilustrační fotografie
reklama

"Přestože v dubnu začalo podnikat o pětinu méně lidí než v březnu, v kontextu celého roku 2021 nejde o žádný dramatický propad. Za první čtyři měsíce v Česku začalo podnikat 21.668 lidí, tedy v průměru 5400 každý měsíc. Výjimečný byl v tomto ohledu právě březen, kdy začalo podnikat téměř 6500 lidí," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Letos v dubnu začalo podnikat o 937 lidí více než před rokem, kdy Česko procházelo prvním tzv. lockdownem. Během prvních čtyř měsíců letošního roku v Česku vzniklo o 1794 živností více než před rokem. Počet nových živnostníků v prvních čtyřech měsících letošního roku se blíží k hodnotám z let 2017 až 2019.

V dubnu se zároveň snížil počet lidí, kteří své podnikání přerušili. Zatímco v březnu šlo o 7611 podnikatelů, v dubnu jich bylo o 18 procent méně. Od začátku roku svoji živnost přerušilo 45.703 lidí, téměř o 6000 více než ve stejném období roku 2020 a nejvíce za poslední čtyři roky.

"Důvodem je především velmi vysoký počet ukončených živností na začátku roku. Leden je vždy v rámci roku měsíc s nejvyšším počtem přerušených živností, ale letošní leden byl v tomto ohledu rekordní. V dalších třech měsících už se jejich počet vrátil na podobné hodnoty, jaké jsme mohli pozorovat v předešlých letech," upozornila Kameníčková.

Počet zaniklých živností se v živnostenském rejstříku objevuje s určitým zpožděním. Aktuálně je jich je zde za duben evidováno 1525. Jejich počet však ještě o několik stovek vzroste. Od začátku roku svoji živnost ukončilo 10.263 lidí, o 4000 méně než před rokem a o polovinu méně než ve stejném období roku. V letošním roce tak dále zrychluje trend z posledních let charakteristický právě snižováním počtu lidí, kteří svoji živnost trvale ukončují.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky