Toyota kvůli nedostatku čipů omezuje výrobu

Japonská automobilka Toyota Motor snížila plánovanou celosvětovou produkci na listopad až o 15 procent, což je zhruba 150.000 vozů. Původně plánovala vyrobit jeden milion aut, plány ale mění kvůli narušení dodavatelských řetězců vlivem pandemie a kvůli globálnímu nedostatku polovodičů. Navzdory snížení výroby Toyota zachovala cíl vyrobit za celý finanční rok devět milionů aut.

Toyota
reklama

V nadcházejících měsících hodlá Toyota produkci zvýšit. Celoroční výhled japonský výrobce v září snížil z původních 9,3 milionu aut.

"Vzhledem k tomu, že se stále potýkáme s nedostatkem některých dílů a nebudeme schopni dohnat předchozí výpadky ve výrobě, upravili jsme naše původní výrobní plány na listopad," uvedla Toyota v tiskové zprávě.

Společnost informovala, že celková výroba by měla v listopadu dosáhnout 850.000 až 900.000 vozů. V Japonsku Toyota produkci sníží asi o 50.000 aut, v závodech mimo Japonsko o 50.000 až 100.000 vozů. Loni v listopadu tato japonská automobilka, která je z hlediska počtu prodaných vozidel největší na světě, vyrobila 830.000 vozů.

Kvůli nedostatku čipu do palubní elektroniky stál zhruba čtyři týdny také závod Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně. Odstávka s týdenní přestávkou začala 15. srpna, předtím byli zaměstnanci na celozávodní dovolené. Závod obnovil provoz 21. září. Po dobu odstávky dostávali pracovníci Toyoty 80 procent průměrného platu.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto ze stejného důvodu, tedy kvůli nedostatku čipu do palubní elektroniky, od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech.

Témata: Toyota | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky