Situace na trhu práce je příznivá, uvádí analytici

Mírný nárůst nezaměstnanosti je způsoben standardním sezónním vývojem a nelze z něj dělat významné závěry, situace na trhu práce totiž zůstává nadále příznivá. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila. S nástupem jarních měsíců lze podle ekonomů čekat opět pokles míry nezaměstnanosti. Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na 3,6 procenta, což je o desetinu procentního bodu více než v prosinci. Bez práce bylo 267.076 lidí, zhruba o 9000 více než o měsíc dříve, informoval dnes Úřad práce ČR.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

"Nezaměstnanost v prvním měsíci letošního roku stoupla jen velmi mírně a výhradně kvůli sezónnímu vývoji. Podíl nezaměstnaných 3,6 procenta představuji historicky třetí nejnižší lednovou hodnotu. Trh práce se tedy dostal do předpandemické kondice dřív než ekonomika sama, což nedává dobré perspektivy pro letošní rok podnikům, které se potýkají s nedostatkem pracovní síly. Zbylou nadějí pro ně většinou je jen zájem cizinců, který podporuje i nedávné posílení koruny vůči měnám zbytku regionu," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ani podle generálního ředitele personální agentury Randstad Česká republika Jaceka Kowalaka lednový nárůst míry nezaměstnanosti není nijak překvapivý, protože nastává v určité míře každý rok. "Prvním důvodem je pokles poptávky po sezónních pracovnících, a to zejména v obchodech a ve skladech, které po prosincovém náporu již nebývají tolik vytížené. Kromě toho s koncem roku končí i řada pracovních smluv, které ne vždy musejí být prodlouženy," uvedl. Zároveň upozornil, že poptávka po pracovnících je ze strany firem obrovská, takže najít nové uplatnění je zpravidla možné ve velmi krátkém čase.

"Na začátku kalendářního roku nezaměstnanost vzhledem k negativní sezónnosti vždy mírně vzroste, a tudíž nemá smysl ze současného zvýšení nezaměstnanosti dělat zásadnější závěry," uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. V dalších měsících, především od března, lze podle něj očekávat postupný pokles nezaměstnanosti.

Firmy jako největší současný problém označují nedostatek lidí. "Ještě nikdy v 12leté historii našeho průzkumu CEO Survey neměli šéfové firem z ničeho větší obavy než letos z nedostatku lidí. Trh práce bude letos formovat i vysoká inflace, která povede k růstu mzdových požadavků zaměstnanců. Boj o dobré zaměstnance tak ještě letos zesílí a bude úzce propojen s pokračující digitalizací a proměnou celého trhu," uvedla expertka na řízení lidských zdrojů PwC Česká republika Andrea Linhartová Palánová.

Z dnešních statistik totiž vyplývá, že počet volných míst je stále vyšší než počet nezaměstnaných. Zaměstnavatelé na konci ledna nabízeli 351.680 míst. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání. Přibližně u tří čtvrtin volných pracovních míst však nyní zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, více než 70 procent pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Přetrvává zájem o zaměstnance převážně ve výrobě, v technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví. Poptávka po nových zaměstnancích je i v horských střediscích. Kowalak v souvislosti s tím upozornil, že chybí nekvalifikovaní, ale i kvalifikovaní pracovníci napříč všemi obory.

"Ačkoli počet volných pracovních míst výrazně převyšuje počet uchazečů o zaměstnání, tři čtvrtiny všech volných pracovních míst nemají žádné požadavky na vzdělání a lze tak předpokládat, že jde spíše o hůře placené pozice," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Upozornil ale, že problém statistiky volných míst je, že firmy nemají povinnost tyto statistiky na úřadu práce vyplňovat a udržovat, a zejména vysoce kvalifikované pozice tak řada firem vůbec nehlásí. "Trh práce je však bezesporu v tuzemské ekonomice přehřátý a chybí velká řada jak kvalifikovaných, tak nekvalifikovaných pracovníků, což dokládá i šetření ČSÚ ohledně bariér růstu firem," dodal.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda odhadl, že míra nezaměstnanosti zůstane nízká po celý letošní rok. "Za celý rok vykáže úroveň 3,1 procenta. Bude tak nadále nejnižší nejen v zemích EU, ale dokonce v zemích organizace OECD, kde jí bude svojí níží konkurovat snad jedině nezaměstnanost japonská. To však znamená pokračující tlaky na růst výdělků, které zásadně přispívají k roztáčení inflace," uvedl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky