Podnikání v ČR v prvním pololetí ukončilo 6 885 firem

Podnikání v ČR v prvním pololetí ukončilo 6885 firem, což je desetinu méně než v roce 2020 a o 13 procent méně než v roce 2019. Nejvíc firem skončilo ve správě a pronájmu nemovitostí, obchodu, ve službách a stravování. Každá druhá firma, která ukončila činnost, měla sídlo v Praze. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.

Ilustrační fotografie
reklama

Z 6885 společností, které byly v prvních šesti měsících letošního roku zrušeny, jich bylo 85 procent zlikvidováno. Ostatní zanikly formou fúze s jiným podnikatelským subjektem nebo jiným způsobem.

"Počty zaniklých firem se nepřetržitě zvyšovaly mezi lety 2014 až 2020. Letos množství podniků, které bylo vymazáno z obchodního rejstříku oproti předchozím dvěma letům, kleslo. Předpokládáme tedy, že loňský rekord 15.391 zrušených společností letos pravděpodobně překonán nebude,“ uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Současně v prvním pololetí 2021 vzrostl poměr mezi nově založenými a zaniklými firmami a je na nejvyšší hodnotě za poslední tři roky, což je podle zprávy příznivá zpráva pro českou ekonomiku. V roce 2018 na jednu zaniklou společnost připadalo 2,46 nové.

"Tento poměr v roce 2019 klesl na 1,98 a o rok později na 1,77, což je minimum za posledních deset let, kdy tyto hodnoty sledujeme. Letos je na jednu zaniklou firmu založeno 2,28 nové,“ upřesnila Štěpánová. Rozšiřování podnikatelské základny v ČR tak má podle ní příznivější dynamiku.

Z obchodního rejstříku bylo letos vymazáno nejvíc společností z pronájmu a správy nemovitostí, nespecializovaného velkoobchodu, zprostředkování velkoobchodu, služeb a maloobchodu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky