Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborná skupina doporučila prodloužit bonus v izolaci do konce června

CZK
CZK
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučila, aby lidé v karanténě a izolaci dostávali k nemocenské v prvních dvou týdnech bonus ve výši až 370 korun ještě minimálně do konce června. Podpora se má podle zákona vyplácet do konce dubna. Takzvaná izolačka přispívá ke zpomalování epidemie a bude hrát roli i při chystaném přechodu od plošných opatření k cíleným, uvedla v dnešním stanovisku odborná skupina při ministerstvu zdravotnictví.

Podíl osob v karanténě a izolaci vůči potvrzeným případům vzrostl podle dostupných dat přibližně o deset procent. "Tento vývoj může mít různé příčiny, ale je pravděpodobnější, že 'izolačka' podporuje ochotu izolovat se," uvedli členové skupiny.

Při nízké úspěšnosti trasování je podle nich bonus jedním z mála opatření, které pomáhají Česku zapojit klasické ekonomicky levné nástroje kontroly pandemie. "Izolačka podporuje dodržování karantény a izolace proto, že se zaměstnanci nemusí obávat podstatného poklesu svých příjmů," argumentuje mimo jiné skupina.

Lidé v karanténě a izolaci dostávají náhradu 60 procent redukovaného příjmu. K ní mají v prvních dvou týdnech ještě příspěvek až 370 korun na den. Celkem nesmějí ale pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku. Peníze v prvních 14 dnech posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si pak odečte ze sociálních odvodů.

Na bonus mají nárok lidé, kteří šli do karantény a izolace po 1. březnu. Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) začátkem dubna řekl, že pokud budou v Česku platit nařízená omezení kvůli covidu, měl by se vyplácet i bonus.

Takzvaná izolačka podle MeSES pravděpodobně napomohla zvýšit podíl nově infikovaných, kteří jsou v izolaci či karanténě, a pravděpodobně pomáhá při kontrole pandemie. "S ústupem pandemie, a absolutně klesajícím počtem nakažených i izolovaných, náklady na izolačku rychle klesají. Naopak relativní důležitost dodržování izolace a karantén poroste s přechodem od plošných omezení k cíleným," uvedla.

Mezioborová skupina pro epidemické situace je vědecký poradní orgán ministerstva zdravotnictví. Na webu ke své činnosti uvádí, že vydává stanoviska, zprávy a doporučení na základě současných vědeckých poznatků a integruje přitom pohledy různých oborů, včetně například ekonomie, humanitních věd či práva.

Témata:  Koronavirus COVID-19 Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy