Odborná skupina doporučila prodloužit bonus v izolaci do konce června

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučila, aby lidé v karanténě a izolaci dostávali k nemocenské v prvních dvou týdnech bonus ve výši až 370 korun ještě minimálně do konce června. Podpora se má podle zákona vyplácet do konce dubna. Takzvaná izolačka přispívá ke zpomalování epidemie a bude hrát roli i při chystaném přechodu od plošných opatření k cíleným, uvedla v dnešním stanovisku odborná skupina při ministerstvu zdravotnictví.

CZK
reklama

Podíl osob v karanténě a izolaci vůči potvrzeným případům vzrostl podle dostupných dat přibližně o deset procent. "Tento vývoj může mít různé příčiny, ale je pravděpodobnější, že 'izolačka' podporuje ochotu izolovat se," uvedli členové skupiny.

Při nízké úspěšnosti trasování je podle nich bonus jedním z mála opatření, které pomáhají Česku zapojit klasické ekonomicky levné nástroje kontroly pandemie. "Izolačka podporuje dodržování karantény a izolace proto, že se zaměstnanci nemusí obávat podstatného poklesu svých příjmů," argumentuje mimo jiné skupina.

Lidé v karanténě a izolaci dostávají náhradu 60 procent redukovaného příjmu. K ní mají v prvních dvou týdnech ještě příspěvek až 370 korun na den. Celkem nesmějí ale pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku. Peníze v prvních 14 dnech posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si pak odečte ze sociálních odvodů.

Na bonus mají nárok lidé, kteří šli do karantény a izolace po 1. březnu. Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) začátkem dubna řekl, že pokud budou v Česku platit nařízená omezení kvůli covidu, měl by se vyplácet i bonus.

Takzvaná izolačka podle MeSES pravděpodobně napomohla zvýšit podíl nově infikovaných, kteří jsou v izolaci či karanténě, a pravděpodobně pomáhá při kontrole pandemie. "S ústupem pandemie, a absolutně klesajícím počtem nakažených i izolovaných, náklady na izolačku rychle klesají. Naopak relativní důležitost dodržování izolace a karantén poroste s přechodem od plošných omezení k cíleným," uvedla.

Mezioborová skupina pro epidemické situace je vědecký poradní orgán ministerstva zdravotnictví. Na webu ke své činnosti uvádí, že vydává stanoviska, zprávy a doporučení na základě současných vědeckých poznatků a integruje přitom pohledy různých oborů, včetně například ekonomie, humanitních věd či práva.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky