Nezaměstnaných žen v ČR výrazně přibylo

Nezaměstnaných žen v Česku bylo v říjnu, kdy vláda kvůli další vlně šíření koronaviru opět vyhlásila nouzový stav a přijala řadu epidemických opatření, nejvíce od léta 2017. Míra jejich nezaměstnanosti se od září zvýšila o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta, zatímco u mužů byla podobně jako v září 2,5 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Celkem bylo bez práce 2,9 procenta lidí ve věku 15 až 64 let, v září jich bylo o desetinu bodu méně. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Celkový růst nezaměstnanosti byl tak způsoben čistě růstem nezaměstnanosti žen, komentoval pro ČTK výsledky analytik skupiny Natland Petr Bartoň.

Za nárůstem nezaměstnanosti žen podle něj stojí to, že častěji než muži pracují v sektorech, na které nejvíce dopadají vládní restrikce, tedy ve službách s přímým kontaktem se zákazníkem, kde je i nejsilnější pokles ekonomické aktivity. Dalším důvodem je podle Bartoně to, že ženy častěji pracují v menších firmách, které při současném ekonomickém poklesu strádají více než velké firmy, které většinou mají finanční "polštář" k překlenutí poklesu poptávky.

Přitom v listopadu lze podle analytika čekat kvůli protikoronavirovým opatřením další nárůst nezaměstnanosti.

Nezaměstnaných žen v desátém měsíci přibylo proti září o 4400 a proti loňskému říjnu o 23.800 na 79.700. Naposledy bylo podle údajů statistiků více žen bez práce před třemi lety v červenci, a to 81.800, tedy 3,5 procenta. Vedle toho nezaměstnaných mužů bylo v říjnu 73.600, meziměsíčně o 800 méně a meziročně o 21.700 méně. Vyšší počet mužů bez práce než v říjnu statistici zaznamenali letos v srpnu, téměř 79.000. Míra nezaměstnanosti mužů tehdy činila 2,7 procenta.

Podle ředitele odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibora Holého jsou ekonomické dopady opatření proti šíření nemoci covid-19 obecně vyšší u podnikatelů, kterým se v říjnu meziročně snížil průměrný počet odpracovaných hodin o 11 procent. Naproti tomu u zaměstnanců klesl jen o šest procent.

"Pracujících meziročně ubylo o více než 70.000, přitom ze tří čtvrtin jde úbytek na vrub žen," uvedl Holý.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky