Nezaměstnanost v říjnu klesla, do konce roku se ale čeká růst

Nezaměstnanost v Česku podle Úřadu práce ČR klesla v říjnu na 3,7 procenta. V předchozích třech měsících se držela na 3,8 procenta. Podle analytiků jde o standardní sezonní vývoj. K úbytku nezaměstnaných přispělo i letní oživení ekonomiky a uvolnění opatření proti epidemii koronaviru, pomohly ale hlavně podpůrné vládní programy, uvedli. Programu Antivirus přiřkla zásluhy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ekonomové očekávají stejně jako Úřad práce ČR před koncem roku nárůst nezaměstnanosti.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

Loni v říjnu bylo v ČR bez práce 2,6 procenta lidí. "Vzhledem k aktuální ekonomické a pandemické situaci jsou nynější čísla velmi dobrá. Jsme stále v Evropě premianti. Je to zásluhou vládních programů, a to zejména programu Antivirus," uvedla Maláčová. Pokud by nezaměstnanost rostla, byly by podle ní náklady státu na podpory a nezaměstnané vyšší, než kolik vynakládá na Antivirus. Lidé si při ztrátě místa hned hledají nové zaměstnání, uvedla také ministryně k číslům.

V evidenci úřadů práce v Česku bylo ke konci října 271.685 nezaměstnaných, nejméně od letošního června. Zároveň je to nejvyšší říjnová hodnota od roku 2016. "Přepokládáme, že v následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, pravděpodobně vzroste. Ve větším počtu by se mohli začít hlásit také pracovníci z oblasti služeb," uvedl ředitel odboru zaměstnanosti z Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

Podle ekonomů oslovených ČTK lze v listopadu očekávat ještě stabilní vývoj na trhu práce, ale od prosince je možné počítat s postupným zvyšováním nezaměstnanosti. "Růst nezaměstnanosti je ale dříve či později nevyhnutelný," uvedl partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Radovan Hauk.

Analytici upozornili, že bez vládních podpůrných programů pro firmy zasažené dopady epidemie koronaviru by nezaměstnanost v tuzemské ekonomice byla viditelně vyšší. Podle některých ekonomů ale pokračování programu Antivirus, ve kterém stát přispívá na udržení pracovních míst, může začít ekonomice škodit. Společnostem, které potřebují růst, totiž může chybět pracovní síla uměle držená v podnicích, které stejně budou muset propouštět.

"Pro samotný říjen je mírný meziměsíční pokles nezaměstnanosti obvyklý díky tomu, jak opadá poprázdninová vlna příchodu absolventů škol na trh práce a případně do evidence úřadu práce," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Řada podniků dohání předchozí výpadky produkce, k čemuž potřebuje nové pracovníky, podotkl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška může být dalším důvodem k úbytku nezaměstnaných i vyšší potřeba pracovníků kvůli zvýšené nemocnosti, karanténě a ošetřování.

Nejnižší nezaměstnanost vykázal ke konci října okres Rychnov nad Kněžnou, kde bylo bez práce 1,8 procenta lidí. Naopak nejvyšší byla v okrese Karviná, a to osm procent. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 67 okresů, v deseti regionech nezaměstnanost naopak vzrostla. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Praha a Moravskoslezský kraj, naopak nejméně nových uchazečů evidovaly úřady v říjnu na Vysočině.

Volných pracovních míst v říjnu meziměsíčně zhruba o 6000 ubylo, úřad práce jich evidoval 310.730. Na jedno volné místo tak připadá v průměru 0,9 uchazeče. V uplynulém měsíci trval podle úřadů práce zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance především v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je také po kvalifikovaných řemeslnících.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR (v pct.):

září 2020 říjen 2020
Praha 3,4 3,4
Středočeský kraj 3,3 3,3
Jihočeský kraj 2,7 2,7
Plzeňský kraj 3,2 3,0
Karlovarský kraj 5,0 5,0
Ústecký kraj 5,4 5,2
Liberecký kraj 3,9 3,8
Královéhradecký kraj 2,9 2,8
Pardubický kraj 2,6 2,5
Vysočina 3,0 2,9
Jihomoravský kraj 4,2 4,1
Olomoucký kraj 3,6 3,6
Zlínský kraj 2,9 2,9
Moravskoslezský kraj 5,4 5,3
ČR 3,8 3,7

Zdroj: Úřad práce ČR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky