Nezaměstnanost v EU v květnu zůstala na 6,1 procenta, nejnižší je v Česku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v květnu podle sezonně přepočtených údajů činila 6,1 procenta, a zůstala tak na dubnové úrovni. Nejnižší nadále zůstává v České republice, kde se proti dubnu ale zvýšila o desetinu procentního bodu na 2,5 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat.

Ilustrační fotografie
reklama

V 19 zemích eurozóny, které používají jednotnou evropskou měnu, se míra nezaměstnanosti o desetinu procentního bodu snížila a dosáhla 6,6 procenta. Loni v květnu byla nezaměstnanost v eurozóně na 8,1 procenta a v celé EU na 7,3 procenta.

Eurostat odhaduje, že letos v květnu bylo v EU bez práce 13,066 milionu lidí, z toho 11,004 milionu v eurozóně. Proti loňskému květnu počet nezaměstnaných v eurozóně klesl o 2,165 milionu, v celé EU pak o 2,515 milionu.

Snížila se i nezaměstnanost mez mladými lidmi do 25 let. V EU činila 13,3 procenta a bez práce tam bylo 2,467 milionu mladých, v eurozóně byla 13,1 procenta a práci nemělo 1,988 milionu mladých lidí. V dubnu činila míra nezaměstnanosti mezi mladými 13,8 procenta jak v eurozóně, tak v celé EU.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě Česka Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v květnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,2 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky