Německá ekonomika je z nejhoršího venku? Tohle je prognóza analytiků

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa by se měl v letošním roce zvýšit o 0,7 procenta. Hospodářský růst by tak měl pouze nepatrně zrychlit z loňských 0,6 procenta, což bylo nejslabší tempo od roku 2013. Vyplývá to z dnešní prognózy Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK).

Ilustrační fotografie
reklama

Šéf DIHK Martin Wansleben upozornil, že za velkou částí letošního růstu bude stát vyšší počet pracovních dnů proti loňskému roku. "Proto teď vidíme jen málo skutečného růstu," dodal.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Průzkum DIHK mezi německými podniky ukázal, že plány na investice a přijímání nových zaměstnanců zůstávají na nízké úrovni. Německé hospodářství se v poslední době potýká s dopady zpomalování růstu světové ekonomiky. K jeho potížím přispěla nejistota spojená s odchodem Británie z Evropské unie a s obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou.

"Znepokojivé je, že celá řada údajů, zejména z průmyslu, naznačuje, že se k současnému útlumu ekonomiky připojují také strukturální potíže, jako je například elektromobilita, digitalizace, přechod k obnovitelným zdrojům energie a nedostatek pracovních sil," uvedl Wansleben.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky