Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbohatší lidé Česka přichází o miliardy. Babiše stál koronavirus 5 miliard

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Nejbohatší lidé přicházejí kvůli koronaviru o miliardy korun. Týká se to jak světových magnátů, tak i majetných Čechů. Podle ekonoma Lukáše Kovandy například premiér Andrej Babiš přišel o pět miliard.

500 nejbohatších lidí světa podle agentury Bloomberg přišlo v uplynulých dnech kvůli burzovním propadům v souhrnu o 444 miliard dolarů, tedy o 10,3 bilionu korun.

Jak upozornil Kovanda, je to suma, která se blíží hodnotě všeho, co česká ekonomika vyprodukuje za dva roky. "Největší boháče planety zasáhl zejména propad burz, který byl nejdramatičtější od světové finanční krize roku 2008. Trhy se obávají dopadu šíření koronavirové nákazy na ziskovost firem a podniků, což vede k pádu cen akcií," uvedl Kovanda.

O nejvíce peněz přišel Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu, který zchudnul o 11,9 miliardy dolarů, tedy 275 miliard korun. Nejbohatší Čech Petr Kellner, která ovládá skupinu PPF, vlastní podle Bloombergu 11,8 miliardy dolarů neboli zhruba 272 miliard korun.

Kellner ale kvůli koronaviru přišel o zhruba 18,5 miliardy korun. Nejinak je na tom podle Kovandy i majetek Andreje Babiše. Te se "v uplynulých pěti dnech podle Bloombergu scvrkl o necelých pět miliard korun. V letošním roce, od začátku ledna, ovšem Babiš zchudl podle Bloombergu o více než devět miliard korun," uvedl ekonom.

Bill Gates, spoluzakladatel Microsoftu, podle Bloombergu přišel o deset miliard dolarů, tedy o 231 miliard korun. Ztráty utrpěli ale i Bernard Arnault, Elon Musk nebo Warren Beuffett.

Témata:  Koronavirus COVID-19 Andrej Babiš Petr Kellner nejbohatší lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy