Na současné krizi mohou vydělat malé obchody. Experti řekli jak

Současná koronavirová krize nabízí malým regionálním prodejnám s potravinami příležitost vstoupit do on-line prostředí a vybudovat si větší zákaznickou loajalitu. Mohl by se tak snížit nebo zastavit zánik obchodů malých formátů.

Ilustrační fotografie
reklama

Prodejci přitom nemusejí zákazníky oslovovat jen přes e-shopy, svůj obchod mohou nabídnout jako výdejní místo, zaměřit by se měli na rozšíření služeb. Na kongresu Samoška to dnes řekli ředitel pro vztahy s řetězci společnosti Nielsen Lubomír Mechura a předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.

Nouzový stav a omezení volného pohybu přivedlo do malých prodejen zákazníky, kteří jinak jezdí do práce či školy do větších měst, kde také nakupují. Zatímco před karanténou tržby v malých prodejnách zaznamenaly podle Mechury meziroční pokles o 0,3 procenta, za nouzového stavu vzrostly o 5,2 procenta. Od května do července pak opětovně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesly o 2,1 procenta.

Sázet na to, že se lidé budou do venkovských prodejen vracet kvůli pandemii, dlouhodobě podle Březiny nelze. Krize ukázala, že pro udržení zákazníka je třeba dělat víc. "Malá prodejna těžko dokáže uspokojit moderního zákazníka, který má nějaké potřeby širokého sortimentu," řekl. K tomu mu může pomoci právě e-shop. Ten by podle Březiny neměl sloužit k likvidaci kamenných prodejen, ale měl by se stát partnerem venkovského obchodu. Spuštění e-shopu ve středu oznámila maloobchodní síť COOP, která s ním chce do konce měsíce propojit 500 prodejen, postupně by ale měl obsáhnout celý řetězec, který čítá 2500 obchodů.

Firmy, které nákup potravin online nabízejí, jsou podle Mechury schopny obsloužit velká města. Dostat se do regionů je pro ně ekonomicky náročné, což je šance pro tradiční obchod. "Ten má velkou šanci zamíchat kartami na poli onlinu obzvlášť, kdyby náhodou covidová situace měla být dramatická a lidi by se měli stáhnout zpátky," popsal Mechura.

Nezávislý trh prodejen s potravinami a smíšeným zbožím přišel za poslední tři roky o více než 1800 obchodů do 400 metrů čtverečních. Loni jich fungovalo na 12.000, pokles zpomalil. Zaniklo jich 195, meziročně o 62 procent méně.

Témata: e-shopy | obchody | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky