Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard dolarů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Americká společnost Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard USD (937,8 miliardy Kč) a zvýší dividendu. V noci na dnešek o tom rozhodla správní rada společnosti. Program odkupu akcií nemá konečný termín a firma ho může ukončit, kdy bude chtít.

Za čtvrtletí vyplatí společnost dividendu 51 centů za akcii. To je o 11 procent více, než v předchozím čtvrtletí, napsala agentura Reuters. Microsoft vyplatil první dividendu akcionářům v roce 2003. Od té doby každoročně dividendu zvyšuje.

Akcie Microsoftu loni stouply zhruba o třetinu díky růstu zájmu o cloudové služby. Microsoftu pomáhá rozhodnutí generálního ředitele Satyy Nadelly snížit závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a zaměřit se na služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu. Nyní je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.

Nová výše dividendy je téměř dvojnásobná ve srovnání s dobou, kdy Nadella převzal funkci od Stevea Ballmera. Cena akcií se pak pod vedením Nadelly, tedy za více než pět a půl roku, podle serveru CNBC zvýšila téměř čtyřnásobně.

Microsoft je nyní s tržní kapitalizací přesahující jeden bilion dolarů jednou z nejcennějších společností v USA a má vysoké hotovostní rezervy. Zpětný odkup akcií je jedním ze způsobů, jak mohou společnosti rozdělit mezi akcionáře přebytečnou hotovost a podpořit cenu akcií. Takovým akcím však nejsou příliš nakloněni ekonomové, kteří obvykle upřednostňují investice do dlouhodobého růstu, upozornila agentura DPA.

Témata:  Microsoft USA akcie

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.