Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezičtvrtletní růst HDP je nejnižší od roku 2016

Vývoj ekonomiky
Vývoj ekonomiky
Foto: Pixabay

Mezičtvrtletní růst české ekonomiky 0,3 procenta znamená nejnižší přírůstek hrubého domácího produktu (HDP) od prvního čtvrtletí roku 2016, uvedli analytici oslovení ČTK. Připomínají však, že i přes zpomalení roste české hospodářství rychleji než německé. Tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta.

"Vykázaný mezičtvrtletní růst 0,3 procenta znamená nejslabší přírůstek HDP od prvního čtvrtletí roku 2016 a jde o mírně slabší výsledek, než čekal finanční trh a Česká národní banka," řekl ČTK analytik Generali Investments Radomír Jáč. Z komentářů ČSÚ a z dostupných měsíčních dat se podle něj zdá, že za zpomalením tempa růstu ekonomiky stojí především slabší růst průmyslu.

Růst HDP si i nadále udržuje slušnou dynamiku a to i přesto, že ekonomika v eurozóně roste jen slabě a německé hospodářství víceméně stagnuje, míní analytik Raiffeisenbank Lukáš Růžička. Pro tento rok očekává zvolnění růstu ekonomiky na 2,5 procenta a pro rok 2020 další pokles dynamiky na dvě procenta.

V každém případě číslo růstu HDP zaostává za prognózou ČNB zveřejněnou minulý týden o dvě desetiny procentního bodu, takže akutnímu růstu sazeb rozhodně nenahrává, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Slabé výsledky očekává i za poslední čtvrtletí, kdy se růst dostane nejspíš na hranici dvou procent. Velkou neznámou zůstávají na české straně investice, na zahraniční vývoj poptávky po osobních automobilech, vše kolem brexitu a zejména směr německé ekonomiky, dodal.

Rizika v příštím roce vyplývající z vývoje v zahraničí přetrvávají, ačkoli se v posledních týdnech zdánlivě zmírnily, doplnil analytik ING Bank Jakub Seidler. Pozitivní zprávou je podle něj to, že německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí vyhnula technické recesi, když mezikvartální růst dosáhl 0,1 procenta, zatímco trh předpokládal mírný pokles.

Témata:  HDP Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy