Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí rekordně klesla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla meziročně o 10,7 procenta a mezičtvrtletně o 8,4 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

HDP se tak propadl nejvíce v historii samostatné České republiky kvůli restriktivním opatřením proti šíření koronaviru. Podle ekonomů i politiků nejde s přihlédnutím k očekáváním trhu a vývoji v dalších zemích postižených pandemií o zcela negativní výsledek. Nejhorší má česká ekonomika podle analytiků za sebou a ve třetím čtvrtletí by měla již vykázat mezičtvrtletní růst.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že takový vývoj se očekával a že příští výsledky už by měly být lepší. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) považuje pokles HDP vzhledem k restrikcím a v porovnání s ostatními zeměmi za přijatelný výsledek.

Výrazný propad zaznamenaly ve druhém čtvrtletí i další země zasažené pandemií. Celá ekonomika EU vykázala ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletní pokles o 11,9 procenta a meziroční o 14,4 procenta. Samotná eurozóna klesla proti předchozím třem měsícům o 12,1 procenta, meziročně o 15 procent. Z jednotlivých zemí například německá ekonomika klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 10,1 procenta, meziročně o 11,7 procenta. Ekonomika Francie se ve druhém čtvrtletí propadla proti předchozím třem měsícům o 13,8 procenta, meziročně o 19 procent.

"Vzhledem k mimořádnosti situace vlastně nakonec toto číslo není zas až tak tragické," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák k výsledkům za Česko. I podle ředitele strategického poradenství PwC Jana Hadravy vypadá aktuální číslo z pohledu celoročního vývoje méně negativně, než se očekávalo. "Mezičtvrtletní růst HDP lze pro letošní třetí čtvrtletí čekat prakticky s jistotou," uvedl k tomu hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Vláda kvůli koronaviru začala přijímat opatření, která měla zamezit šíření nákazy, od března. Omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. Některé firmy kvůli tomu zavřely provoz, jiným podnikům naopak chyběli zaměstnanci třeba i kvůli uzavřeným hranicím. Od poloviny května se restrikce vzhledem k příznivé epidemiologické situaci začaly postupně uvolňovat.

Témata:  ekonomika HDP Česko

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.