Lidovci žádají vládu o masivnější podporu ekonomiky

Lidovci žádají vládu o masivnější podporu lidem i firmám postiženým restrikcemi kvůli epidemii koronaviru, a to i za cenu zvýšení schodku státního rozpočtu. Rozsáhlejší okamžitá pomoc zabrání růstu výdajů v budoucnu kvůli zvýšené nezaměstnanosti, řekl dnes předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Lidovci navrhují rozšíření současných programů podpory i vládní podporu investic v oborech, které mohou vytvořit nová pracovní místa.

Ilustrační fotografie
reklama

"Pokud pomůžeme v těchto měsících, nebudeme to muset řešit v následujících letech politikou zaměstnanosti, což by nás stálo násobně víc," řekl Jurečka na tiskové konferenci na internetu. Lidovci podle něj předloží novely zákonů, které umožní zvýšit ošetřovné na 80 procent vyměřovacího základu ze současných 60 procent, zajistí státní podporu i lidem pracujícím na dohodu nebo těm, kdo provozují živnost jen jako vedlejší pracovní činnost, a předloží návrh, aby stát hradil podnikatelům, jejichž provozovny svým nařízením uzavřel, až 70 procent nájemného.

Podobné návrhy lidovci předkládali, už když se projednávala ve Sněmovně vládní ekonomická opatření pro řešení následků epidemie koronaviru. Úpravy ale tehdy menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerovaný KSČM nepodpořil.

KDU-ČSL také bude chtít po vládě záruky toho, že současné programy podpory budou pokračovat i po 30. dubnu, protože podle vládního harmonogramu postupného návratu k běžnému životu bude řada podniků zavřená i po tomto datu. Chtějí i prodloužení kurzarbeitu, což je opatření, které má motivovat firmy, aby nepropouštěly zaměstnance.

Jurečka dnes také vyzval vládu k podpoře českého průmyslu, která by vedla k vytváření nových pracovních míst. "Chceme, aby vláda představila plán masivních investic do nových oborů, které mohou naši ekonomiku rychle a zásadně nastartovat," řekl. Jako příklad perspektivních oborů zmínil tuzemské firmy zaměřené na nanotechnologie.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky