Letos vznikne v ČR nejméně firem od roku 2014

Během prvních deseti měsíců roku 2020 vzniklo 22.387 společností, což bylo o 11 procent méně než před rokem a téměř o pětinu méně než v rekordním roce 2017. Podle prognózy společnosti CRIF tak letos vznikne v ČR nejméně firem od roku 2014. Prognóza, kterou dnes CRIF zveřejnila, vychází z dat portálu www.informaceofirmach.cz.

práce v kanceláři
reklama

Celkový počet nových společností by se letos měl pohybovat kolem 27.000. Počet zaniklých firem by měl přesáhnout hranici 16.000 a být nejvyšší v historii ČR. "Počet nových společností postupně klesá už od roku 2017. Letos se však k tomuto trendu přidal ekonomický šok způsobený dvěma vlnami uzavření ekonomiky. Největší meziroční propad v počtu nových firem jsme letos zaznamenali právě během nouzového stavu, ať už šlo o jarní měsíce nebo o říjen," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V říjnu vzniklo v Česku 2177 obchodních společností, o 187 méně než v září a o 554 méně než před rokem. Letos v říjnu zároveň zaniklo 1356 obchodních společností, o čtyři méně než v předchozím měsíci a podobně jako v loňském roce. V říjnu tak v ČR přibylo 821 společností, o 183 méně než v září a zároveň nejméně od letošního května.

Nižší počet nových společností byl v říjnu způsoben opětovným zavedením nouzového stavu. Jeho vliv je lépe vidět v meziročním srovnání. Zatímco v září letošního roku vzniklo téměř stejně společností jako v září 2019, v říjnu jich vzniklo meziročně o pětinu méně. V říjnu totiž dlouhodobě vzniká více společností než v září. Letos je to například poprvé od roku 2012, kdy došlo v říjnu k meziměsíčnímu poklesu počtu nových firem, upozornila Kameníčková.

Přesto není meziroční propad v počtu nových společností tak výrazný jako během jarního nouzového stavu. V březnu a v dubnu totiž vzniklo každý měsíc přibližně o 700 společností méně než o rok dříve.

Nízký bude letos také poměr nově vzniklých a zaniklých společností. Ještě v roce 2014 připadlo během prvních deseti měsíců roku 46 nově vzniklých společností na každých deset zaniklých. V roce 2017 už šlo pouze o 28 společností, v roce 2019 o 19 a letos pouze o 17 nových firem na každých deset zaniklých.

Nejvíce nových společností na deset zaniklých zaznamenalo letos odvětví doprava a skladování, konkrétně 25. Následovalo ubytování a stravování, kde šlo o 23 nových společností na deset zaniklých. Naopak v obchodu se dlouhodobě počet společností snižuje. Letos tam připadlo na každých deset zaniklých firem pouze pět nových.

V rámci krajů připadlo nejvíce nových společností na deset zaniklých v Olomouckém kraji a na Vysočině, konkrétně 36. Ve Zlínském kraji potom 29 a v Pardubickém kraji 27. Naopak v Karlovarském kraji se počet společností snížil, když zde vzniklo 235 firem a 530 jich zaniklo. Na deset zaniklých firem tak tedy připadaly pouze čtyři nové.

Témata: firmy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky