Kvůli omezení pohybu jsou prodejny nerovnoměrně vytížené

Kvůli omezení pohybu, kdy lidé nesmějí bez závažného důvodu opustit okres, ve kterém bydlí, jsou některé menší prodejny přetížené, zatímco velké zůstávají prázdné. ČTK to dnes večer řekl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Ilustrační fotografie
reklama

K dosažení plynulého odbavení zákazníků a bezproblémového zásobování obyvatel potravinami proto podle něho společnost potřebuje udělit výjimku minimálně pro pět velkých prodejen, které jsou geograficky na pomezí okresů či velkých měst. Požádali jsme o to vládu, dodal Mareček.

Se stávajícím omezením se podle něho lidé nedostanou do prodejny, ve které obvykle nakupují. Týká se to například obchodu v Čestlicích, což je obec v okrese Praha-východ. V současné době tu nenakoupí zákazníci ze sousedních Průhonic, Jesenice ani pražského Jižního Města.

"V tuto chvíli to způsobuje problémy a některé menší prodejny jsou na kapacitním maximu. A vzhledem k omezení jeden zákazník na 15 metrů čtverečních musí zákazníci i čekat, zatímco velké prodejny, kam obvykle jezdili, jsou prázdné," řekl dále Mareček.

Ministerstvo vnitra udělilo už v neděli výjimku například hypermarketu Globus, který se nachází na severním okraji Plzně, hned u nejlidnatějších sídlišť na Severním Předměstí, katastrálně ale už nepatří do okresu Plzeň-město, ale na území obce Chotíkov v okrese Plzeň-sever.

Naopak například předseda Družstva CBA Roman Mazák by rád, aby vláda omezila nakupování na obec s rozšířenou působností. Zabránilo by se tak podle něj lidem, aby se shlukovali v supermarketech, do kterých se sjíždějí z celého okresu. "Plnohodnotnou náhradu představují prodejny tradičního trhu, aktuálně je jich v tuzemsku necelých 12.000. Existují v každé obci s rozšířenou působností, zvládnou přitom efektivně řídit omezený počet lidí na prodejně," uvedl Macák.

Z důvodu špatné epidemické situace a šíření nových mutací koronaviru vláda rozhodla, že lidé od 1. do 21. března musejí zůstat ve svém okresu. Výjimky platí pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky