Kuřáci letos dají za krabičku cigaret běžně až 140 korun

Komentář Lukáše Kovandy: Češi letos za krabičku cigaret zaplatí běžně až 140 korun, v příštím roce to může být až 160 korun. Krabička cigaret letos postupně, během hlavně prvních tří měsíců letošního roku, zdraží z průměrné ceny loňského roku, tedy 125 korun, až k právě úrovni 140 korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Zvýšení spotřební daně, platné nyní od ledna, zvyšuje průměrnou cenu krabičky o přibližně pět korun. Dalších 5 až 10 korun si ovšem výrobci přičtou z důvodu obecné vysoké inflace a jejich vlastního růstu cen výrobních nákladů, zejména pak energií.

Cena krabičky už je nyní tak vysoká, že hrozí výrazné snížení inkasa příslušné daně. Citelně totiž ubývá Němců a Rakušanů, kteří si do Česka pro cigarety jezdili, naopak více a více Čechů se vydává za cigaretami do výrazně levnějšího Polska. Zjevně se také rozmáhá černý trh s tabákem v Česku a pašování kuřiva.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil přitom navrhuje výrazné zdražení cigaret, včetně elektronických, a dalších tabákových výrobků. Svůj akční plán, sestavený pro období do roku 2025, představil loni. Plán volá po navýšení spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků. V roce 2024 tak může spotřební daň z tabáku vzrůst až o dalších deset procent, tedy nikoli jen o pět jako letos..

České domácnosti stále za tabák utrácejí poměrně dost. Za tabákové výrobky vydávají 4,3 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů, vyplývá z dat Eurostatu. To je druhá nejvyšší hodnota v EU, po Lucembursku. V průměru domácnosti v EU utrácejí za tabák pouze 2,1 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů.

Za tabákové výrobky lidé v Česku předloni utratili 118,6 miliardy korun. To je nejvyšší údaj v historii. Což ovšem není překvapivé. Cena tabákových výrobků průběžně narůstá jak kvůli obecné inflaci, tak z důvodu právě jejich rostoucího daňového zatížení. Suma nominálních výdajů lidí v ČR za tabák se tedy zdvojnásobila v uplynulých zhruba patnáct let. V roce 2006 činila celková útrata za tabákové výrobky ještě jen necelých 57 miliard korun.

Cena tabákových výrobků v Česku je v rámci EU ovšem stále podprůměrná. Loni dosahovala úrovně 82,5 procenta průměru EU. To je ale i tak vyšší hodnota, než jakou vykazují i některé „staré“ země EU. Tabák je v Česku dražší než ve Španělsku a Řecku. A je srovnatelně drahý jako v Lucembursku. Z „nových“ zemí EU je v ČR tabák nejdražší. Například v zemích Visegrádské skupiny je i při započítání Česka průměrná cena tabáku na úrovni 72,4 procenta průměru EU.

Podíl kuřáků v české populaci se pohybuje mírně pod úrovní dvaceti procent. To je nepatrně vyšší hodnota v porovnání s průměrem zemí EU. Jde o jedenáctou nejvyšší úroveň v EU. Lze tvrdit, že podíl kuřáků v ČR zhruba odpovídá průměru zemí EU. Podíl kuřáků je v Česku nižší než třeba v Německu, v Rakousku nebo na Slovensku.

Celkově tedy nelze tvrdit, že by se Češi v rámci EU vymykali přílišnou konzumací tabáku. Navíc je už nyní tabák v ČR nejdražší ze všech zemí EU bývalého východního bloku. Pokud navíc lidé v ČR dávají za tabák relativně vysokou část svých celkových spotřebitelských výdajů už nyní, zůstává otázkou, zda je další citelné zvýšení daně, a tedy i ceny tabáku žádoucí. Zda totiž nepovede právě k bujení černého trhu s ním, k dalšímu nárůstu objemu jeho pašování či přeshraničního prodeje. Třeba v Polsku vyjde krabička cigaret v přepočtu jen na 80 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky