Kraje nedostanou příspěvek 300 korun na občana. Sněmovna návrh odmítla

Kraje nedostanou ze státního rozpočtu příspěvek 300 korun na obyvatele jako náhradu za výpadek daňových příjmů. Sněmovna dnes odmítla příslušný pozměňovací návrh Senátu. Senátoři ho chtěli vložit do návrhu zákona o výplatě příspěvku podnikatelům, kterým vláda v důsledku epidemie omezila nebo znemožnila podnikání. Sněmovna tuto předlohu stvrdila v původně schváleném znění a nyní ji dostane k podpisu prezident.

Alena Schillerová
reklama

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se senátním návrhem nesouhlasila. Obcím i krajům klesly příjmy ze sdílených daní, protože vláda z nich vyplácí příspěvek podnikatelům, takzvaný kompenzační bonus. Obcím už dříve Parlament schválil příspěvek 1250 korun na obyvatele.

Ministryně financí před poslanci řekla, že výpadek daňových příjmů krajů v důsledku jarního vyplácení bonusu byl dvě miliardy a podzimní dopad by měl být 0,7 miliardy korun. Připomněla, že podle dřívější dohody dosavadního předsedy Rady Asociace krajů Jiřího Běhounka (ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem by kraje měly dostat celkem 21,6 miliardy korun. Jde peníze určené například na opravy krajských silnic nebo na odměny záchranářům.

Vláda potřebuje peníze pro lidi a pro firmy a kompenzace pro kraje není prioritou, zdůraznila ministryně. "Ty kraje nejsou v žádné dramatické situaci," dodala. Dopad jarní fáze vyplácení bonusu na obce celkem činil podle ní 5,5 miliardy korun.

"Senát se snažil nalézt s ministerstvem financí nějakou kompromisní variantu," řekl senátor Vladislav Vilímec (ODS), který senátní návrh před poslanci obhajoval. Senátní návrh je podle něj elementární výraz slušnosti a serioznosti státu vůči krajským samosprávám.

Schillerovou za její postoj vůči krajům část opozice kritizovala. Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury asi ministryně nežije v reálné ekonomice. "Tam asi nežijí lidé," poznamenal k jejímu postoji vůči krajům. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že i živnostníci jsou lidé, kteří mají své rodiny. "Přece peníze pro kraje a pro obce jsou peníze v konečném důsledku peníze pro lidi," řekla poslankyně Starostů Věra Kovářová.

Schválený kompenzační bonus, tedy příspěvek 500 korun denně, je určen osobám samostatně výdělečně činným, tedy hlavně živnostníkům. Určen je i společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva, případně půjde o členy jedné rodiny. Mohou ho získat podnikatelé nebo osoby s dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, jejichž činnost je výrazně navázána na podnikatele v zasažených oborech.

Sněmovna při předchozím schvalování zákona o kompenzačním bonusu navíc rozšířila okruh osob, které budou moci dostat peníze. Měli by na něj dosáhnout například samostatně podnikající trenéři fitness, kteří nabízejí své služby zákazníkům v nyní uzavřených fitness centrech. Obecně má jít o osoby užívající prostory někoho jiného, které jsou nyní uzavřeny.

Vládní návrh kladl původně jako jednu z podmínek pro výplatu bonusu společníkům s.r.o, aby obrat firmy v letošním roce překročil 180.000 korun. Sněmovna tento limit ale snížila na 120.000 korun.

Žádost bude možné podat jako u předchozích příspěvků na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky