Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam kráčí cena zlata po zasedání amerického FEDu?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Jakuba Petrušky: Včerejší zvýšení úrokových sazeb ze strany americké centrální banky o dalších 0,75 % bylo trhy poměrně očekávané, především kvůli přetrvávající vysoké inflaci, která dosáhla 8,3 % a o 0,2 p. b. tak překonala dřívější odhady. Rovněž jádrová inflace, která odstraňuje volatilní složky jako ceny energií a potravin vzrostla minulý měsíc o 0,6 %, přičemž očekávání bylo 0,3 %. Meziročně tak jádrová inflace vzrostla o 6,3 % z předchozích 5,9 %.

Základní sazba se tak dostala na 14leté maximum, do pásma 3,00 – 3,25 %. Nepříznivá data ohledně americké inflace a prudká restriktivní měnová politika FEDu se rovněž projevuje v dolarové ceně zlata. Žlutý kov v reakci na nejnovější data v minulém týdnu propadl na 2,5leté minimum. Jen od úterý do pátku se propadl z pásma kolem 1 731 USD na 1 655 USD, tedy přibližně o 4 % za troyskou unci.Zlato včera před oznámením výše sazeb zprvu rostlo v reakci na možnost toho, že se americká ekonomika propadne do recese. Zlato vystoupalo až na hodnotu cca 1 692 USD za unci, po zvýšení sazeb se však následně propadlo až na úroveň cca 1 655 USD, tedy o necelá 2 %. Propad byl však nižší než minulý týden, jelikož trhy již s tímto navýšením víceméně počítaly a stačily jej vstřebat.

Významně však oslabila koruna vůči dolaru a dostala se na úroveň přes 25 Kč za dolar, což ve finále vedlo k mírnému růstu ceny zlata pro české investory.Je zřejmé, že FED pokračuje a naplňuje svou ráznější měnovou politiku, s cílem zkrotit stále vysokou inflaci i za cenu možných negativních ekonomických dopadů. Podle vyjádření FEDu by měly sazby růst ještě do konce roku a to do úrovně cca 4,40 %, což opět může vyvolat tlak na cenu žlutého kovu. Otázkou však zůstává, zda se podaří inflaci zkrotit a dostat ji opět na vytouženou úroveň 2 %. Již nyní se ozývají hlasy, že této hodnoty již nikdy nebude dosaženo a inflace se časem zakotví přinejlepším na jiné úrovní např. 4 % - 5 %. Což by ve finále mohlo vytvářet vhodné podmínky pro růst ceny zlata. Jakékoliv znehodnocování měny vede investory k tomu, hledat místo, kde by uchovali hodnotu svého bohatství, a to zlato nabízí. Nicméně trhy se chovají nepředvídatelně a ukáže až čas, jak se vše vyvine, říká Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky.cz.

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy