Jídlo objednávaly dvě třetiny Čechů,aby podpořily hospody

Jídlo z restaurací v době nouzového stavu objednávaly dvě třetiny Čechů, aby své oblíbené podniky podpořily. Okénko nebo rozvoz využívalo přes 40 procent lidí, většina si jídlo objednávala pravidelně každý týden. Častěji než před epidemií koronaviru si jídlo z restaurací dopřávala téměř polovina Čechů. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Up Česká republika mezi více než 500 respondenty. Nouzový stav v České republice dnes končí, vnitřní prostory stravovacích zařízení se budou moci otevřít od 25. května.

Ilustrační fotografie
reklama

U výdejních okének si jídlo vyzvedávalo 12 procent Čechů, rozvoz využívalo 14 procent lidí, obě možnosti kombinovalo 15 procent oslovených. Jídlo v restauracích téměř shodně objednávali muži a ženy. Každý týden si jídlo z oblíbeného podniku dopřávaly tři čtvrtiny lidí, 14 procent dokonce alespoň čtyřikrát týdně.

Objednávku využilo 90 procent Čechů kvůli pohodlí, pro zhruba 80 procent lidí byla důležitá zejména rychlost a dostupnost. Výdejní okénka nebo rozvoz využívalo 17 procent lidí kvůli tomu, že neměli jinou možnost stravování.

"Lze očekávat, že obliba rozvozu a okének bude pokračovat i s postupným otevíráním restaurací. Část lidí bude tyto cesty stravování preferovat nadále i kvůli vrozené opatrnosti," uvedl generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Z důvodu zamezení šíření koronaviru měla veřejnost od 14. března zakázán vstup do restaurací, hospod i kaváren. Podniky mohly fungovat jen přes výdejní okénko nebo rozvoz. Od pondělí mohou hosty obsluhovat na zahrádkách, od 25. května se otevřou i vnitřní prostory. Hosté v nich budou moci sedět do 23:00 a pak znovu od 06:00 ráno. Pro personál i zákazníky platí dále povinnost nošení roušky, odložit ji lze jen při konzumaci jídla a pití.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky