Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonská ekonomika vstoupila do recese, čelí dopadům koronaviru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Japonská ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí dostala do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) se v celoročním přepočtu snížil o 3,4 procenta, tempo jeho poklesu nicméně zpomalilo ze 7,3 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Oznámila to dnes vláda. Třetí největší ekonomika světa se nyní potýká s negativním dopady koronaviru. Pod tlakem však byla už koncem loňského roku, zejména kvůli zvýšení daně z obratu a ničivému tajfunu.

Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou, japonská ekonomika do ní vstoupila poprvé od druhé poloviny roku 2015. Pokles HDP v prvním čtvrtletí byl nicméně mírnější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters v průměru počítali s propadem o 4,6 procenta. V nynějším druhém čtvrtletí pak očekávají pokles o rekordních 22 procent.

Koronavirus v Japonsku podobně jako v jiných zemích zasáhl výrobu, domácí poptávku i export. Soukromá spotřeba, která se na japonském HDP podílí více než polovinou, klesla v prvním čtvrtletí o 0,7 procenta. Export se propadl o šest procent a zaznamenal nejprudší pokles od druhého čtvrtletí 2011, upozornila agentura Reuters.

"Export do Číny začal klesat v únoru. Následovala vlna poklesů dodávek do Evropy a Spojených států," uvedl ekonom Takeši Minami z organizace Norinchukin Research Institute. Poukázal rovněž na negativní dopad úbytku zahraničních turistů.

Japonsko v dubnu kvůli koronaviru vyhlásilo celostátní stav nouze, minulý týden jej ale ve většině částí země zrušilo. Japonsko dosud zaznamenalo 16.337 případů nákazy koronavirem a 756 úmrtí pacientů s nemocí covid-19.

Japonská vláda už představila balík opatření na podporu ekonomiky v rekordní hodnotě 1,1 bilionu dolarů (zhruba 28 bilionů Kč). Své stimuly v posledních měsících rozšířila také japonská centrální banka.

Mnozí analytici však stimulační opatření vlády označují za nedostatečná a pomalá. "Jako vždy je v Japonsku realizace (stimulačních opatření) velmi pomalá," uvedl hlavní ekonom společnosti Fujitsu Martin Schulz. "Hospodářské oživení bude pomalejší, než mnozí doufají," dodal. Odhadl přitom, že japonská ekonomika se z nynější krize bude zotavovat nejméně dva roky.

Témata:  Japonsko ekonomika Koronavirus COVID-19

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy