Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v USA nečekaně klesla na 2,9 procenta. Bude Fed riskovat recesi?

Inflace v USA nečekaně klesla na 2,9 procenta
Inflace v USA nečekaně klesla na 2,9 procenta
Foto: Pixabay

V červenci v USA došlo k nečekanému zpomalení inflace. Spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 2,9 %, což je nejnižší hodnota od března 2021, přičemž v červnu činila 3,0 %. Americké ministerstvo práce ve středu oznámilo, že ekonomové očekávali stabilní sazbu. Uvedl web The Financial Times.

Meziměsíčně vzrostly ceny o 0,2 %, což odpovídá ekonomickým prognózám.

Jádrová inflace, která nezohledňuje ceny energií a potravin, klesla na 3,2 % z červnových 3,3 %, což také splnilo očekávání analytiků. Meziměsíčně jádrové ceny vzrostly o 0,2 %, jak se předpokládalo. Tyto údaje jsou důležité pro Federální rezervní systém, který jádrovou inflaci sleduje jako klíčový ukazatel cenových trendů.

Očekává se, že Fed bude brzy uvažovat o uvolnění měnové politiky, přičemž snížení úrokových sazeb v září je pravděpodobné a možné je i větší snížení o 0,50 procentního bodu. Fed usiluje o dosažení inflace na úrovni 2 %. Pokles cenového růstu a měkčí údaje z trhu práce a ekonomiky podporují možnost snížení sazeb, přičemž rozhodnutí bude závislé na dalším vývoji dat. Pokles spotřebitelských cen by mohl ovlivnit měnovou politiku Fedu, který se blíží svému cíli 2% inflace.

Finanční analytik Ing. Tomáš Volf říká, že klíčovou otázkou je, kdy a jak rychle Fed začne snižovat úrokové sazby. Snížení inflace v USA z březnových 3,5 % na červnových 2,9 % vytváří prostor pro možné uvolnění měnové politiky. Pokud Fed sníží sazby dříve než očekávané, může to oslabení dolaru, protože nižší úrokové sazby obvykle snižují atraktivitu dolaru pro investory.

V současnosti koruna vůči dolaru posiluje, přičemž kurz klesl z 22,90 USD/CZK na 22,80 USD/CZK. To ukazuje, že koruna může profitovat z oslabení dolaru, což je částečně důsledkem očekávaného uvolnění měnové politiky Fedu. Pomalejší růst cen, než se předpokládalo, podporuje tento trend a může ovlivnit rozhodování Fedu i měnové kurzy obecně. Budeme nadále sledovat, jak se situace vyvíjí, protože změny v měnové politice mohou mít významný dopad na globální měnové trhy a ekonomiky.

Americké akcie po zveřejnění ekonomických dat kolísaly mezi malými zisky a ztrátami; kontrakty na S&P 500 vzrostly o 0,2 %, ale poté klesly o 0,1 %, zatímco kontrakty na Nasdaq 100 klesly o 0,2 %. Výnosy státních dluhopisů vzrostly, s dvouletými dluhopisy na 3,99 % a 10letými na 3,86 %, v reakci na pokles cen.

Fed se příště sejde v polovině září, kdy se očekává první snížení úrokových sazeb od začátku pandemie v březnu 2020. Ekonomické údaje ukazují, že trh práce v červenci rostl pomaleji, než se očekávalo, a míra nezaměstnanosti vzrostla na 4,3 %. Tento vývoj vyvolal obavy, že Fed mohl příliš dlouho čekat se snížením sazeb, což vedlo k vlně turbulencí na finančních trzích. Někteří ekonomové varují, že bez výrazného snížení sazeb by centrální banka mohla riskovat recesi. Předseda Fedu Jay Powell uvedl, že centrální banka reaguje na rychlý pokles inflace nebo oslabení trhu práce.

Témata:  USA inflace ekonomika

Související

Aktuálně se děje

12. září 2024 20:05

Extrémní počasí a VÝSTRAHA: Znojemské vinobraní a dožínky se ruší. Co všechno se ještě nebude konat?

Výstrahy před silnými lijáky a povodněmi způsobily zrušení celé řady akcí po celé České republice, informoval o tom server EuroZprávy.cz. Konat se nebudou jubilejní ročníky Znojemského vinobraní a Královehradeckých krajských dožínek. Zrušené akce ale hlásí různí organizátoři po celé zemi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.