KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Od pondělí 11. května mohou mít hospody či restaurace opět otevřeno, i když jen částečně. Vláda jim v rámci další vlny uvolňování podmínek v rámci boje s koronavirovou nákazou povoluje otevřít alespoň zahrádky. Interiéry však musí zůstat nadále zavřené.
Pohostinská zařízení tak sníží tempo, v jakém v posledních zhruba dvou měsících inkasují ztráty. K jejich nucenému zavření došlo 14. března od osmé večerní, tedy před takřka dvěma měsíci.
Hospody, restaurace a kavárny od té doby zaznamenaly v souhrnu ztrátu zhruba 23 miliard korun. To je suma peněz, o kterou na tržbách přišly, jelikož nemohly v plné míře inkasovat peníze od hostů. Mohly nápoje či pokrmy prodávat přes výdajové okénko nebo prostřednictvím rozvážkové služby. Tuto možnost však využil jen zlomek pohostinských zařízení.
V roce 2019 lidé v ČR utratili za stravování mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun, jak plyne z výpočtu na základě údajů Eurostatu za rok 2018.
V restauracích, kavárnách, po hospodách a v dalších veřejných stravovacích zařízeních nechali lidé v ČR v roce 2018 přes 168 miliard korun. Vzhledem k makroekonomickému vývoji v loňském roce, zejména vzhledem k citelnému růstu cenové hladiny v oblasti stravování a vzhledem k velmi svižnému růst růstu mezd, ale i spotřebitelských výdajů, lze předpokládat, že v roce 2019 útraty Čechů v restauracích překonaly rekord roku 2018, když tedy právě přesáhly úroveň 175 miliard korun.
Měsíční výpadek v tržbách v letošním roce v měsících březnu až dubnu lze tedy na základě odhadnout na 11 až 12 miliard korun.
Část těchto ztrát pokryjí podpůrná a záchranná opatření státu, ta však nejsou dostačující. Po odeznění koronavirové krize tak znova neotevře 10 až 30 procent podniků, což odpovídá dvěma až šesti tisícům pohostinských zařízení.
Témata: restaurace, Koronavirus COVID-19
Související
14. června 2023 15:01
13. června 2023 14:03
25. ledna 2023 10:41
21. prosince 2022 15:21
26. srpna 2022 10:25
28. června 2022 15:17