Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální dividendy by se letos mohly vrátit k růstu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Celosvětové dividendy by se v letošním roce mohly zvýšit až o pět procent. Ukazuje to studie investiční společnosti Janus Henderson, na kterou se dnes odvolává agentura Reuters. Loni pandemie covidu-19 způsobila, že dividendy klesly nejvýrazněji od globální finanční krize před více než deseti lety.

Objem peněz, které loni firmy vyplatily akcionářům, se podle studie propadl o 12,2 procenta na 1,26 bilionu dolarů (27 bilionů Kč), píše server CNBC. Ke snížení dividend přikročila každá pátá společnost a každá osmá firma výplatu dividend zcela zrušila.

V období od dubna do prosince podniky podle údajů společnosti Janus Henderson snížily dividendy celkově o 220 miliard dolarů (4,7 bilionu Kč). Snižování dividend však bylo méně dramatické, než se předpokládalo. Janus Henderson v srpnu tento rozsah odhadoval na 400 miliard dolarů, tedy téměř dvojnásobek skutečného výsledku.

Evropské dividendy bez zahrnutí Británie loni klesly o 28,4 procenta na 171,6 miliardy dolarů. "To bylo pro Evropu nejnižší číslo minimálně od roku 2009," uvádí Janus Henderson. V Severní Americe se naopak dividendy o 2,6 procenta zvýšily a dosáhly rekordního objemu 549 miliard USD.

Nová studie společnosti Janus Henderson letos v optimistickém scénáři počítá s pětiprocentním růstem dividend. Zároveň však upozorňuje, že v případě nejhoršího scénáře by dividendy mohly až o dvě procenta klesnout.

"Je dost pravděpodobné, že podniky letos budou vyplácet zvláštní dividendy, a využijí tak vysoký objem hotovosti ke kompenzaci části loňského poklesu (dividend)," uvedla firma.

Za oživením celkových dividend by podle studie měly stát zejména bankovní společnosti, protože Evropská centrální banka (ECB) i britská centrální banka zmírnily restrikce pro výplatu dividend ve finančním sektoru. Centrální banky tyto restrikce zavedly za první vlny koronaviru kvůli hrozbě vzestupu objemu nesplácených úvěrů.

Témata:  ekonomika akciové trhy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy