Fiala: Vláda už má teď větší přínos, než měly předchozí dvě

I kdyby vláda už nic dalšího neprosadila, její přínos bude větší než v případě předchozích dvou kabinetů, řekl na dnešní ideové konferenci občanských demokratů v Praze předseda strany a premiér Petr Fiala. V úvodu celodenního jednání ODS o programu ocenil politiky své strany ve vládě i v dalších funkcích, vyzdvihl také vůli kabinetu k bolestné a nepopulární reformě v podobě konsolidačního balíčku, který vláda představila tento týden. Za priority do budoucna označil posílení české energetiky a bezpečnosti, rozvoj dopravní sítě, snížení byrokracie či reformu vzdělávání.

Petr Fiala (ODS)
reklama

Vláda vedená ODS představila ve čtvrtek plán na konsolidaci veřejných financí. Úsporný balíček obsahuje 58 opatření a doprovází ho důchodová reforma. Bez balíčku by podle premiéra byl příští rok schodek rozpočtu o 94 miliard korun vyšší. Fiala dnes ocenil, že vláda měla odvahu nepopulární materiály připravit. Změny jsou bolestné, ale absolutně nutné, řekl. "Kdyby vláda už neprosadila nic dalšího, jsem si jist, že její přínos je v tuto chvíli pro ČR větší, než působení obou socialisticko-populistických vlád, které nám předcházely," připomněl vlády vedené Andrejem Babišem (ANO).

Ve vládní pětikoalici se podle Fialy daří udržovat vstřícnou atmosféru, ve které je ale současně ODS schopná prosazovat a dodržovat své klíčové priority. "Loni jsme daňovou zátěž kvůli krizi snížili o 30 miliard, příští rok daně celkově zhruba o 30 miliard zvýšíme. A v žádném případě nebude daňové zatížení občanů takové, jaké bylo před zrušením superhrubé mzdy," řekl Fiala.

Premiér ocenil všechny občanské demokraty ve vládě, ale i v dalších funkcích. Vyzdvihl hlavně svého prvního stranického místopředsedu a ministra financí Zbyňka Stanjuru, který podle něj čelil neprávem v posledních týdnech mediálním útokům. "Jen proto, že se držel pravidel a byl tím, kdo v tichosti počítal, analyzoval a připravoval podklady pro rozhodování celé vládní koalice," uvedl premiér.

Kabinet musí pokračovat v projektech, které mnohdy překračují jeho čtyřletý mandát, zmínil Fiala. Klíčových je podle něj pět oblastí. "Na prvním místě je to posílení naší domácí energetiky. Nejde pouze o rozvoj jádra, na který naše vláda sází, ale také o výstavbu dalších zdrojů, včetně těch obnovitelných," řekl. Za nutný označil i další rozvoj bezpečnosti, silniční a železniční sítě.

Pokračovat musí i snižování byrokracie, stát se musí modernizovat a digitalizovat. Dokončit chce také reformu vzdělávání. "Musíme posílit jeho kvalitu, přemýšlet o jeho délce a zaměřit se na jeho dostupnost. Nesmí se opakovat situace s nedostatkem škol," řekl Fiala. Důležitá je podle něj i revize peněz vydávaných na vzdělávání. "Tedy zda opravdu za tyto peníze dostáváme kvalitní výuku, nebo zdali by se daly investovat lépe," uvedl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky