Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí důvěra spotřebitelů v březnu dál klesá, už třetí měsíc v řadě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Spotřebitelská důvěra podle dnešních čísel v březnu klesá na 84b. a jedná se tak o již třetí po sobě jdoucí měsíc kontinuálního snižování. Podnikatelská důvěra také padá na 87,7b., zde se však jedná o obrat, protože ještě minulý měsíc mírně rostla. Dnešní čísla jsou tedy zklamáním.

U spotřebitelů nadále pokračuje nárůst lidí, kteří očekávají v dalším roce zhoršení celkové ekonomické situace. Stejný trend pozorujeme také u obav z růstu nezaměstnanosti. Špatné zprávy hlásí také statistika těch, kteří počítají se zhoršením své vlastní finanční situace a nebudou tak moci tvořit rezervy.

Velmi sledovaným sektorem jsou služby, které jsou již téměř tři měsíce významně omezeny nebo úplně zavřeny. U nich se důvěra snížila na 76,8b. a je letos zatím nejníže. Současnou ekonomickou poptávku hodnotí více podniků jako horší. Alarmující je, že se zvedl počet podnikatelů ve službách, kteří počítají v dalších třech měsících s propouštěním. To úzce koresponduje s obavami spotřebitelů.

Důvěra lidí v opatření a především v to, že vláda situaci zvládá, není vysoká. Stále jsme svědky nešvaru, který nás provází už rok, kdy dva vládní politici sdělují veřejnosti protichůdné názory a fakta. To samozřejmě nijak nepřidá celkové náladě ve společnosti ani v businessu. Spotřebitelé musí věřit, že je situace pod kontrolou a že se nemusejí obávat o své budoucí příjmy. Jen tehdy budou utrácet a maloobchodní tržby půjdou opět vzhůru. Zatím jsou na sestupné trajektorii.   

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.