Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB ponechala sazby podle očekávání, pokles přijde koncem roku

Česká národní banka (ČNB)
Česká národní banka (ČNB)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes ponechala úrokové sazby beze změny v souladu s očekáváním finančního trhu, důvodem byly zprávy z ekonomiky. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Zvýšení sazeb již nečekají, naopak koncem roku by mohl přijít jejich pokles. Bankovní rada ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Sazba se naposledy měnila před rokem.

"ČNB dnes úrokové sazby ponechala bez změny v souladu s očekáváním trhu a konsensem analytiků. Údaje z ekonomiky se od posledního měnového jednání začátkem května vyvíjely spíše mírně protiinflačně, a to jak z pohledu vývoje inflace samotné, tak i cen průmyslových výrobců, nižších maloobchodních tržeb či slabší dynamiky mezd," uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Trh v současnosti podle něj předpokládá, že ČNB začne v září letošního roku již sazby snižovat a do konce roku se sníží o zhruba procentní bod na šest procent.

Názor, že v červnu ponechá ČNB úroky beze změny, byl na finančním trhu fakticky jednomyslný, souhlasil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Za nejvíce pravděpodobný scénář nyní považuje stabilitu úroků ČNB i v letošním třetím čtvrtletí. V závěrečném čtvrtletí letošního roku se ale může otevřít prostor pro postupné snižování úroků, dodal.

Analytik Komerční banky Martin Gürtler připomněl, že prognóza ČNB poměrně výrazné snížení úrokových sazeb očekává již v letošním třetím čtvrtletí. "My s prvním snížením sazeb ČNB počítáme až na jeho konci, konkrétně v září. Klesnout by však měly pouze o čtvrt procentního bodu. Ve stejném rozsahu pak podle nás ČNB sníží sazby také v listopadu a prosinci," odhadl.

Rozhodnutí neutahovat měnovou politiku nahrály aktuální údaje z ekonomiky, souhlasil Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy. "Jde zejména o potvrzující se postupný pokles některých inflačních tlaků, který je zřejmý například ze snížené meziroční dynamiky růstu cen průmyslových výrobců či dokonce poklesu u cen zemědělských výrobců, jež se projevuje v celkových hodnotách spotřebitelské inflace. Proinflačně však působí stále silné, byť v souladu s očekáváním ČNB, mzdové tlaky a vládní politika," poznamenal.

Úrokové sazby v eurozóně se budou pravděpodobně dále zvyšovat, takže se začne snižovat atraktivita české koruny, která bude mít tendenci spíše oslabovat, uvedl obchodní ředitel společnosti Ebury Tomáš Kudla. To podle něj může vést k tomu, že ČNB bude nucena obnovit intervence v její prospěch, protože silná koruna je z pohledu ČNB nyní důležitým nástrojem v boji proti inflaci. "Jestli a kdy se tak stane, bude záviset na sentimentu trhů a na jejich ochotě pustit se do spekulací na pokles koruny," dodal.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) úrokové sazby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy