ČEZ dosáhl mimořádného výsledku kvůli dopadům války na Ukrajině

Skupina ČEZ dosáhla podle analytiků mimořádného hospodářského výsledku za loňský rok zejména kvůli dopadům války na Ukrajině, jež zdražily energie. Vyšší než očekávaná zřejmě bude i dividenda, při výplatním poměru 80 procent z čistého zisku by měla činit 117 korun na akcii, uvedli analytici, které ČTK oslovila. Dříve se očekávalo vyplacení 112 korun na akcii. Zatím nejvyšší dividenda činila 53 korun na akcii ze zisku za rok 2009. Skupina ČEZ dnes oznámila, že loni jí stoupl čistý zisk na rekordních 80,7 miliardy korun, meziročně na víc než osminásobek.

Ilustrační fotografie
reklama

"Loňský zisk energetické společnosti ČEZ překonal očekávání, která již sama o sobě pro něj vyznívala mimořádně příznivě. Akcie společnosti by tak měly při dnešním burzovním obchodování dostat silný růstový impulz a je možné, že pokoří svoji nejvyšší cenu za období od loňského léta," uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Kolem 09:30 si akcie ČEZ připisovaly kolem procenta a půl, zdražily na 1050 korun.

Akcie společnosti se v posledních týdnech obchodují v pásu 950 až 1060 korun. Konsensus analytiků Bloombergu nyní podle Timura Barotova z BHS stanovuje cílovou cenu společnosti na 954 korun. "Cenu na vyšších hodnotách udržuje vidina rekordní dividendy a potenciální odkup státem, který by mohl nabídnou vyšší než tržní ceny," podotkl.

Za výrazným překonáním historického rekordu z roku 2009, kdy čistý zisk dosáhl 51,9 miliardy korun, může podle analytika portálu Trhy.cz Zdeňka Zaňky jeden hlavní tahoun, a to vyšší ceny energií. Cena, za kterou ČEZ loni prodával elektřinu, byla oproti průměru na MWh v roce 2021 zhruba dvojnásobná. "Čistý zisk jednoznačně překonal očekávání investorů. Stojí za tím zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a přecenění derivátových obchodů, dohromady za 6,5 miliardy korun. Pokud ČEZ dodrží svoji dividendovou politiku, tak můžeme celkem za rok 2022 očekávat výplatu dividend v hodnotě přesahující 60 miliard korun," míní.

Státu, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií, podle analytika XTB Tomáše Cverny připadne téměř dvojnásobek toho, co získal za rok 2021. Podotkl, že skupina loni těžila také z obchodování s komoditami díky rozkolísaným energetickým trhům. "Čistý zisk z této aktivity činil 18 miliard korun. Očekávám však, že výnosy a zisky z tradingu již tak vysoké nelze očekávat kvůli uklidnění situace na trzích," uvedl.

Letos hospodaření skupiny ovlivní regulatorní zásahy v podobě cenových stropů na silovou elektřinu a mimořádné zdanění, tzv. windfall tax. "Mimo jiné se předpokládá že ceny elektřiny se umírní a tyhle faktory pak mohou citelně zasáhnout do hospodaření společnosti," uvedl Barotov. ČEZ odhaduje podle únorové prognózy letošní očištěný čistý zisk na úrovni 30 až 40 miliard korun a provozní zisk před odpisy (EBITDA) 105 až 125 miliard Kč. Podle Barotova jsou tyto údaje kalkulovány s ohledem na nově zavedené daně, větší rozpětí odhadu vyplývá z vysoké nestability cen elektřiny, dodal.

Témata: čez | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky