Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českému zemědělství se loni dařilo lépe

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Produkce zemědělského odvětví dosáhla v roce 2019 hodnoty 140,3 mld. Kč, což je nejvíce od počátku sestavování souhrnného zemědělského účtu. Zvýšila se jak rostlinná, tak i živočišná produkce. Rekordních hodnot dosáhly také některé nákladové položky, náhrady zaměstnancům, pachtovné a nájemné. Podnikatelský důchod po dvou letech recese vzrostl o 11,9 % na 17,5 mld. Kč.

V produkci zemědělského odvětví převažoval v roce 2019 podíl rostlinné produkce nad produkcí živočišnou v poměru 56,5 % ku 37,7 %. „Na hodnotě rostlinné produkce byly největší měrou zastoupeny obiloviny, technické plodiny a pícniny. V živočišné produkci převládala produkce mléka, chov jatečných prasat a chov jatečného skotu,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.Hodnota rostlinné produkce se meziročně zvýšila o 4,6 % na 79,2 mld. Kč. Do zvýšení hodnoty se promítla vyšší sklizeň u obilovin, chmele, kukuřice na zeleno a siláž, zeleniny a brambor. Meziročně se zvýšil cenový index brambor, čerstvé zeleniny a ovoce s výjimkou hrušek a jablek. Naopak klesly ceny všech obilovin, cukrové řepy, vína, chmele a luskovin. Živočišná produkce meziročně vzrostla o 2,2 % na 52,8 mld. Kč. Vyšší meziroční index produkce vykazují všechny komodity s výjimkou skotu, vajec a ostatních živočišných produktů. Oproti přechozímu roku se snížil chov skotu a prasat a také klesla výroba mléka. Cenový růst nastal u prasat, drůbeže a mléka.

Mezispotřeba, tedy hodnota výrobků a služeb vstupujících do výrobního procesu, vzrostla ve srovnání s předchozím rokem o 3,2 %. Z největší části je tvořena krmivy a spotřebou energií a maziv. „Hrubá přidaná hodnota, představující výsledný efekt zemědělství, meziročně vzrostla o 3,7 % na 44,9 miliard korun, což je po roce 2016 druhá nejvyšší hodnota,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Na straně nákladů dosáhly rekordních hodnot jak náhrady zaměstnancům, proti předchozímu roku došlo k jejich navýšení o 4,3 %, tak i pachtovného a nájemného u kterých byl meziroční nárůst 1,8 %.Vliv na hospodářský výsledek zemědělství má také objem zemědělských podpor. Odhadovaný objem ostatních vyplacených dotací na výrobu za rok 2019 dosáhl 34,7 mld. Kč, což je o 5,3 % více než v roce 2018.

Témata:  zemědělství

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.