Česká pošta zruší 669 pracovních míst, chce ušetřit půl miliardy ročně

Česká pošta zruší od letošního května 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Podle vedení pošty jde o další krok k optimalizaci nákladů. Na webu pošty o tom dnes informoval její mluvčí Matyáš Vitík. Česká pošta zaměstnává celkem 27.000 pracovníků.

Česká pošta
reklama

Rušit chce pošta místa v úřednické, administrativní a centrálně řízené části firmy. "Pošťáků, tedy modrých límečků, se propouštění netýká. Lidi do provozu naopak nabíráme," uvedl generální ředitel pošty Roman Knap.

Zrušení téměř 700 pracovních pozic se dotkne zejména útvarů marketingu, administrativně právních záležitostí, IT, financí nebo obchodu. "Postupně přecházíme na takový systém řízení, kde ve středním a vyšším managementu nebude potřeba současný počet vedoucích administrativních pracovníků," uvedl personální ředitel pošty Ivan Feninec.

Veškeré chystané kroky vedení projedná se zástupci odborových organizací, uvedl mluvčí pošty. Snižování stavů je podle něj možné i díky avizovanému administrativnímu rozdělení firmy na samostatné účetní jednotky.

Podle šéfky největších poštovních odborů Jindřišky Budweiserové dostali odboráři obecnou informaci o připravovaném propouštění dnes odpoledne. Organizační změny se mají projednávat příští týden.

"Česká pošta se potýká s ekonomickými problémy v důsledku ztrátových služeb, které musí poskytovat na základě zákona o poštovních službách. Platby za univerzální službu probíhají v podstatě s dvouletým zpožděním a od roku 2018 stát dluží poště šest miliard korun. Podnik v posledních letech hledá úspory ve všech oblastech, ale nejvíce šetří právě na zaměstnancích. Pošťáci mají dlouhodobě nízké mzdy, byly zrušeny tisíce pracovních míst. Pracovní a mzdové podmínky se v celostátním srovnání zhoršují. Nesouhlasili jsme s organizačními změnami a rušením pracovních pozic v minulosti a nepředpokládám, že by projednání této organizační změny proběhlo ve shodě," řekla Budweiserová dnes ČTK.

Minulý rok v květnu tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že z pošty by se měla do tří let oddělit její pobočková síť do nového státního podniku. Rozdělení na pobočkovou část poskytující tzv. univerzální službu, kterou si objednává stát, a komerční část fungující v tržním prostředí má zajistit konkurenceschopnost podniku v příštích letech. Komerční část nebude ze svého zisku muset hradit ztrátové služby, které pošta zajišťuje pro stát.

Pošta se podle ekonoma BH Securities Štěpána Křečka v posledních letech stala černou dírou na peníze. "Přestože působí na rychle rostoucím trhu, hospodářské výsledky společnosti jsou žalostné. Je zřejmé, že Česká pošta musí projít radikálními změnami, které musí zahrnovat mimo jiné i propouštění nadbytečných zaměstnanců. Současný vývoj lze proto považovat za správný a České poště by mohl pomoci zlepšit hospodářské výsledky," sdělil ČTK.

Loni v březnu pošta zrušila asi 2300 pracovních míst a propustila okolo 1500 lidí. Části propouštěných nabídla rekvalifikaci. Ve střednědobé strategii plánuje podnik do roku 2025 zredukovat počet pracovních míst o 7000.

V posledních letech pošta hospodaří se ztrátou. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy Kč po zdanění. Celkové provozní náklady v předloňském roce dosahovaly 20,622 miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky