Česká ekonomika se řítí do problémů? Řada sektorů výrazně zdražuje

V ekonomice existují inflační tlaky, kdy akce v podobě růstu mezd vyvolala reakci v podobě růstu cen. Tvrdí to ekonom Štěpán Křeček, který poukazuje na sektory, jež za poslední dobu výrazně zdražily.

Ilustrační fotografie
reklama

„Rostoucí ceny nemovitostí umožňují stavebním firmám, aby zdražovaly stavební práce. Vysoké ceny na realitním trhu hrají do karet i developerům, kteří se však musí vypořádat s růstem nákladů kvůli zdražování stavebních prací,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. 

V červenci došlo k meziročnímu růstu cen u stavebních prací o 3,9 procenta, přičemž ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 3,1 procenta. Jsme tak svědky pokračování dlouhodobějšího trendu zdražování ve stavebnictví, který využívá vysokých cen nemovitostí, nízkých úrokových sazeb a rostoucí kupní síly Čechů.

K výraznému meziročnímu růstu cen o 12,1 procenta došlo u zemědělských výrobců. Skokově o 58,8 procenta se navýšily ceny brambor. O 10,8 procenta podražily obiloviny. Ceny ovoce zaznamenaly růst o 40,5 procenta a zeleniny o 27,8 procenta. Kromě rostlinné výroby zdražuje i živočišná. Ceny jatečných prasat vzrostly o 24,1 procenta, což je způsobeno zvýšenou poptávkou po evropském vepřovém mase po propuknutí afrického moru prasat v Číně.

U průmyslových výrobců došlo k meziročnímu růstu cen o 2,1 procenta. Zvýšily se ceny elektřiny o 10,5 procenta, což ovlivňuje náklady v podstatě všech výrobců. Například ceny potravinářských výrobků a nápojů se zvýšily o 4,0 procenta, přičemž výrobky z masa podražily dokonce o 9,3 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky