Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika se řítí do problémů? Řada sektorů výrazně zdražuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V ekonomice existují inflační tlaky, kdy akce v podobě růstu mezd vyvolala reakci v podobě růstu cen. Tvrdí to ekonom Štěpán Křeček, který poukazuje na sektory, jež za poslední dobu výrazně zdražily.

„Rostoucí ceny nemovitostí umožňují stavebním firmám, aby zdražovaly stavební práce. Vysoké ceny na realitním trhu hrají do karet i developerům, kteří se však musí vypořádat s růstem nákladů kvůli zdražování stavebních prací,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. 

V červenci došlo k meziročnímu růstu cen u stavebních prací o 3,9 procenta, přičemž ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 3,1 procenta. Jsme tak svědky pokračování dlouhodobějšího trendu zdražování ve stavebnictví, který využívá vysokých cen nemovitostí, nízkých úrokových sazeb a rostoucí kupní síly Čechů.

K výraznému meziročnímu růstu cen o 12,1 procenta došlo u zemědělských výrobců. Skokově o 58,8 procenta se navýšily ceny brambor. O 10,8 procenta podražily obiloviny. Ceny ovoce zaznamenaly růst o 40,5 procenta a zeleniny o 27,8 procenta. Kromě rostlinné výroby zdražuje i živočišná. Ceny jatečných prasat vzrostly o 24,1 procenta, což je způsobeno zvýšenou poptávkou po evropském vepřovém mase po propuknutí afrického moru prasat v Číně.

U průmyslových výrobců došlo k meziročnímu růstu cen o 2,1 procenta. Zvýšily se ceny elektřiny o 10,5 procenta, což ovlivňuje náklady v podstatě všech výrobců. Například ceny potravinářských výrobků a nápojů se zvýšily o 4,0 procenta, přičemž výrobky z masa podražily dokonce o 9,3 procenta.

Témata:  ekonomika stavebnictví potraviny

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.