Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny vajec v Česku vzrostly i v únoru nejvíce ze všech zemí EU

vejce
vejce
Foto: Pixabay

Ceny vajec v České republice se i v únoru zvýšily nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Meziročně vejce zdražila o 95,1 procenta, zatímco průměr za EU je 31,1 procenta. S odkazem na harmonizované údaje Eurostatu o tom dnes informuje německý statistický úřad. Vejce v České republice zdražila nejvíce z celé EU i v lednu. Němečtí statistici jejich ceny krátce před Velikonocemi opět porovnali.

Už ne téměř na dvojnásobek jako v Česku, ale stále o výrazných 79,2 procenta zdražila vejce v Maďarsku. V Německu je přitom cenový nárůst nižší než průměr EU, za únor činil meziročně 16,6 procenta. Méně než evropský průměr zdražila vejce také na Kypru, v Lucembursku nebo v Rakousku.

Při srovnání absolutních cen producentů vycházela podle posledních dat Eurostatu za rok 2021 vejce nejlevněji v Polsku. Tehdy stálo jedno vejce v Polsku v přepočtu 5,79 centu (1,36 Kč), zatímco nejdražší je mělo Řecko, kde se za jedno vejce platilo 19 centů (4,45 Kč). V České republice to bylo 7,22 centu (1,69 Kč).

Nadprůměrný cenový růst zaznamenala Česká republika letos v únoru i při srovnání cen všech potravin. Zatímco průměr EU činil 19,5 procenta, v Česku to bylo 25,2 procenta.

Témata:  vejce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy