Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BREXIT: Britská vláda plánuje znovu přerušit činnost parlamentu

Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie
Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie
Foto: UK Parliament

Britská vláda plánuje po projednání dnešní agendy přerušit zasedání parlamentu, aby mohla příští pondělí slavnostně zahájit novou schůzi a předložit své legislativní plány. Záměr ohlásila minulý týden poté, co parlamentní přestávku nařízenou od druhého zářijového týdne anuloval britský nejvyšší soud jako nezákonnou. V pondělí večer nicméně ještě nebylo jasné, zda už byl nový plán předán ke schválení královně Alžbětě II.

Původně měla přestávka v zasedání před 14. říjnem trvat bezmála pět týdnů. Tento plán v čase hluboké politické krize kolem blížícího se odchodu Británie z Evropské unie pobouřil opozici, která ho napadla u soudů. Spor dospěl až k nejvyšší instanci a ta dala za pravdu oponentům premiéra Borise Johnsona. Verdikt nejvyššího soudu znamenal, že technicky vzato k nařízené přestávce vůbec nedošlo, ačkoli parlament byl od 8. do 22. září uzavřen.

Vláda však trvá na avizovaném datu zahájení nové parlamentní schůze a tu probíhající, která je nejdelší za poslední tři staletí, chce nově ukončit po dnešním zasedání poslanců. Příští pondělí by následoval tradiční ceremoniál s projevem královny, jehož prostřednictvím britské vlády představují legislativní plány na další období. Johnsonův kabinet však nemá v dolní komoře parlamentu většinu a není tedy pravděpodobné, že Dolní sněmovna dá v následném hlasování předloženému programu zelenou, natož aby podpořila konkrétní návrhy týkající se školství, zdravotnictví či boje proti zločinu.

Přestávka mezi dvěma schůzemi je nedílnou součástí fungování britského parlamentu, podle britských médií k ní dochází zhruba jednou ročně, zpravidla na jaře. O sledu jednotlivých kroků ve skutečnosti rozhoduje vláda, ačkoli příslušné nařízení vydává panovník. Johnsonův původní plán nebyl mimořádný jen svým načasováním na začátek podzimu, ale také délkou období, kdy měl být parlament mimo provoz. To běžně netrvá déle než tři týdny.

Témata:  Brexit Velká Británie Parlament Velké Británie EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy