Tvrdý BREXIT: Británie se žene do ZÁHUBY

Británie bude v případě odchodu z Evropské unie bez dohody čelit nedostatku paliva, potravin a léků. Vyplývá to z vládní analýzy dopadů brexitu bez dohody, kterou získal list The Sunday Times. Přístavy budou podle dokumentu přetížené a hranice s Irskem se vrátí ke klasickému "tvrdému" režimu.

Brexit
reklama

Podle předpovědi sestavené úřadem vlády nebude možná až 85 procent dopravců zajišťujících svými nákladními automobily obchodní kontakt s Evropou připraveno na francouzské celní kontroly. Čekat budou až dva a půl dne. Chaos bude trvat tři měsíce, než se dopravní situace upraví na 50 až 70 procent nynějšího stavu.

Plány, které se připravují s cílem vyhnout se zevrubným hraničním kontrolám na hranici Severního Irska s Irskou republikou, se ukážou jako neudržitelné, uvádí analýza. Na hranici bude musí být zaveden "tvrdý" režim.

Podle listu The Sunday Times důvěrná vládní předpověď, vypracovaná tento měsíc pod kódovým označením Operation Yellowhammer (Operace strnad) a určená osobám s bezpečnostní prověrkou, neobsahuje nejpesimističtější, ale nejpravděpodobnější scénář. Šoky po brexitu bez dohody podle ní mohou vyvolat protesty po celém Spojeném království.

Získaný dokument ukazuje, že vláda se snaží vypracovat plány, jež odvrátí katastrofální kolaps britské infrastruktury po brexitu, uvádí The Sunday Times.

Premiér Boris Johnson opakovaně dává najevo, že Spojené království opustí koncem října Evropskou unii i bez dohody, pokud se s Bruselem nepodaří dojednat změny v té dosavadní. Příští týden ve středu bude jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a o den později s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Podle BBC se očekává, že bude opakovat, že britský parlament nemůže měnit výsledky referenda z roku 2016, v němž se těsná většina Britů vyslovila pro odchod z Evropské unie. Bude se také dožadovat nové dohody o podmínkách brexitu. Tu, kterou vyjednala jeho předchůdkyně Theresa Mayová, parlament třikrát smetl pod stůl.

EU ale tuto dohodu, která obsahuje i takzvanou irskou pojistku, měnit nehodlá. Pojistka má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Johnson podle listu Mail on Sunday v dopise varoval poslance své Konzervativní strany, kteří se staví proti brexitu bez dohody, že jejich odpor snižuje šance na novou dohodu. Napsal jim, že je "jasné jako facka", že Brusel nepřistoupí na žádný kompromis, dokud se bude domnívat, že existuje sebemenší naděje, že britský parlament zablokuje brexit bez dohody.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky