Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boeing v lednu dodal 26 letadel

Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX
Foto: Pixabay

Americký výrobce letadel Boeing dodal v lednu svým zákazníkům 26 letadel. Pomohlo mu opětovné získání povolení k letům pro jeho stroj 737 MAX, který nesměl létat 20 měsíců. Nově získal také čtyři objednávky na nákladní letoun 747-8, uvedla agentura Reuters.

Konkurenční evropský výrobce Airbus dodal v lednu 21 letadel. Nezískal však žádnou objednávku na letadla ani mu zákazníci žádnou objednávku nezrušili.

Dodávky letadel 737 MAX jsou považovány investory za důležité pro obnovení finančního zdraví firmy v letošním roce po prudkém propadu poptávky po jeho větších a ziskovějších letadel kvůli koronavirové krizi. Boeing vykazuje tržby až po skutečném dodání letadel.

V lednu Boeing předal 21 letadel 737 MAX, jedno vojenské letadlo P8 a čtyři širokotrupá letadla. Již třetí měsíc za sebou však nedodal žádný letoun 787 Dreamliner.

V prosinci Boeing dodal odběratelům 39 letadel. Loni v lednu pak kvůli problémům s letadly MAX dodal jen 13 letadel. Před dvěma lety v lednu až 46 letadel.

Čistý počet objednávek, tedy po úpravě o zrušené nebo změněné objednávky, byl však negativní. Zákazníci totiž zrušili objednávky na dvě letadla 737 MAX a čtyři širokotrupá 747-8. Objednávku na letadlo 737 MAX zrušily i české aerolinky Smartwings.

Témata:  Boeing 737 Max

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy