Analytici: Rychleji roste vývoz, dovozy tlumí odkládání investic

Červencový výsledek zahraničního obchodu podle analytiků, které dnes ČTK oslovila, překonal tržní očekávání. Rychleji se zotavuje vývoz, daří se exportu do Ruska, Jižní Koreje nebo Turecka. Naopak slabší je vývoz do Německa či Španělska. Dovozy tlumí odkládání plánovaných investic, uvedli analytici. Zahraniční obchod za červenec skončil v přebytku 13,4 miliardy korun, meziročně byl o 15,2 miliardy vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

ekonomika
reklama

"Červenec byl ve znamení oživení obchodu s tuzemským klíčovým artiklem - osobními automobily. Přebytek bilance obchodu s motorovými vozidly byl dokonce meziročně vyšší, a to o 6,1 miliardy korun. Pozitivně k celkové bilanci přispělo i snížení deficitu v obchodě s ropou a zemním plynem, a to o 4,7 miliardy korun. Tady se projevilo jak nižší fyzicky dovezené množství, tak i nižší ceny," řekl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

V červenci se podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy počítalo s přebytkem zhruba tři miliardy korun. Výraznější zlepšení svědčí podle něj o tom, že propad poptávky v tuzemské ekonomice, ale i ekonomikách klíčových obchodních partnerů je slabší, než se předpokládalo na jaře. "Zčásti jde však o důsledek vládních podpůrných opatření. Po odeznění jejich efektu teprve budeme znát skutečný dopadu koronaviru na ekonomický výkon ČR," uvedl.

Analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht upozornil, že růst spotřeby se pravděpodobně projevil ve vyšší poptávce po zahraničních produktech. "Z teritoriálního pohledu dosáhl v červenci vývoz z Česka do Ruska letošní rekordní hodnoty," uvedl. Podle Kovandy například export do Jižní Koreje nebo Turecka koronavirová krize prakticky nepoznamenala a letošní výsledky podle něj předčí loňské. Propad naopak poznamenal vývoz do Německa, Španělska či Francie.

Objem dovozů podle Vagenknechta ovlivňuje slabá investiční aktivita v tuzemsku. "Právě investice bývají náročné na dovozy," podotkl.

Vejmělek dodal, že předpokládá letošní aktivum 122 miliard korun, tedy proti loňskému roku nižší o zhruba 20 miliard korun.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky