Američtí ekonomové jsou v děsu. Nezaměstnanost v USA letí vzhůru, může přesáhnout 32 procent

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Američtí ekonomové jsou v děsu a úžasu zároveň. Jeden z nich se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že by jej nikdy ani ve snu nenapadalo, že taková čísla během své kariéry uvidí. Leč stalo se.

ekonomika
reklama

Počet nových nezaměstnaných v USA vylétl v týdnu, který končil 28. březnem, doslova astronomicky. Celkem 6,65 milionu lidí se totiž v daném týdnu v USA nově přihlásilo o podporu v nezaměstnanosti. Podobné to bylo i v týdnu následujícím, končícím 4. dubna. To se o podporu nově přihlásilo 6,6 milionu lidí.

Spojeným státům nyní vážně ohrozí nezaměstnanost kolem dvaceti procent. To je zhruba dvojnásobek úrovně z doby finanční krize před zhruba deseti lety. V době, kdy v roce 1933 prezident Roosevelt vyhlašoval svůj New Deal, činila nezaměstnanost zhruba 24 procent. Vrchol z doby Velké hospodářské krize 30. let činí 24,9 procenta. Někteří ekonomové se ale obávají, že letos může nezaměstnanost v USA vystoupat dokonce ke třiceti procentům. Americká centrální banka dokonce varuje, že to může být až 32,1 procenta.

Ve dvou březnových týdnech po úderu koronaviru v USA se o podporu v nezaměstnanosti nově přihlásilo bezmála deset milionů Američanů. Během světové finanční krize a americké recese let 2007 až 2009 trval srovnatelný nárůst, tj. nárůst o deset milionů nových nezaměstnaných, nikoli dva týdny, ale úvodních 6,5 měsíce zmíněné tehdejší recese. To svědčí i historicky nebývalé razanci současného nárůstu. Ačkoli míra nezaměstnanosti v USA je podle nejnovějších, březnových dat 4,4 procenta, je to jen proto, že tento údaje ještě příliš nezahrnují dopad koronaviru. Dopad koronaviru bude patrnější z dubnových čísel. Nyní lze míru nezaměstnanosti v USA odhadovat na zhruba patnáct procent.

Prudký nárůst nezaměstnanosti v USA jde ruku v ruce s citelným růstem nezaměstnanosti také v dalších ekonomikách, včetně ČR. Byť v zemích s méně pružným trhem práce, což je případ právě i Česka, bude nárůst nezaměstnanosti přece jenom pozvolnější než v USA. Pánem situace na trhu práce se napříč jednotlivými světovými ekonomikami stává opět zaměstnavatel. V Česku se tak stává po dlouhých letech utažené situace na trhu práce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky