Alkohol podraží. Vláda chystá vyšší DPH na pivo a spotřební daň na víno

Škrty, vyšší odvody, zdražování a zvyšování DPH. Takové návrhy změn se na nás valí ze všech stran. Podle návrhu ministerstva financí by se zvýšení sazeb DPH na 21 procent dotklo například vodného a stočného, tepla, točeného piva nebo ubytovacích služeb. 

Ilustrační fotografie
reklama

Momentálně jsou sazby DPH tři, a to 10, 15 a 21 procent. Ministr financí Zbyněk Stanjura navrhuje, aby sazby byly jen dvě, tedy základní 21 procent a jedna snížená 14 procent.

Pivo zdraží, ale jen to točené

Podle aktuálního návrhu by mohlo zdražit i pivo, ale jen to točené, a to docela znatelně. Momentálně spadá točené pivo v restauraci do kategorie 10 % DPH. Kdyby návrh prošel, sazba by se zvýšila na 21 procent. 

Zlevnit by díky sníženému DPH z 15 na 14 procent mohly některé potraviny, nealkoholické nápoje, zdravotnické pomůcky, stavební práce či dětské sedačky.

“Z hlediska dopadů na peněženky občanů bude poměrný znatelné zejména zvýšení vodného a stočného. Jedná se o služby související se základními životními potřebami. Pokud jde o zvýšení cen piva či vína, ty jsou u nás jedny z nejnižších v Evropské unii. Pokud by zvýšení cen alkoholu mělo vést ke snížení jejich spotřeby, mělo by to zřejmě pouze kladný efekt, protože v spotřebě alkoholu nejen v EU ale i ve světě neblaze vynikáme,” komentuje navrhované změny Michal Jelínek, partner V4 Group. 

Podraží nejspíš nejen pivo, ale i víno

I ti, kteří více holdují vínu než pivu, budou muset nejspíš sáhnout hlouběji do peněženek. V České republice totiž máme nulovou spotřební daň na víno. Národní ekonomická rada navrhuje, aby spotřební daň na víno byla ve výši 10 až 23 korun za litr.

Podle ministra zdravotnictví by vinaři měli být realisté, protože ať se jim to líbí nebo ne, spotřební daň na víno jednou bude. Naopak proti zavedení spotřební daně na víno je ministr zemědělství. 

“Zvýšení DPH má vždy proinflační charakter, protože zvyšuje spotřebitelské ceny. Vláda si nicméně ve světle prognózy snižující se inflace určité zvýšení DPH může dovolit. Je však potřeba, aby se řešení schodku státního rozpočtu hledalo také na straně přímých daní, a především snižováním mandatorních výdajů,” doplňuje Jelínek. 

Témata: alkohol | pivo | víno | dph | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky