Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost stagnuje, už nemá kam klesat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pokles nezaměstnanosti se v Česku zastavil. Vyplývá to z aktuálních informací Českého statistického úřadu.

Míra zaměstnanosti 15–64letých (podíl zaměstnaných k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v dubnu letošního roku 74,9 % a oproti dubnu 2017 se zvýšila o 1,6 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 82,0 %, míra zaměstnanosti žen 67,6 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 49,0 %, ve věku 30–49 let 88,3 % a ve skupině osob 50–64letých 74,9 %.

Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v dubnu letošního roku 2,3 % a meziročně se snížila o 1,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 1,8 %, míra nezaměstnanosti žen 3,0 %.

Míra ekonomické aktivity 15–64letých (podíl ekonomicky aktivních k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla 76,7 % a proti dubnu 2017 se zvýšila o 0,7 procentního bodu.

„Dnes by měl Eurostat vydat aktuální data o měsíčních mírách nezaměstnanosti za všechny členské státy, ovšem za věkovou skupinu 15–74 let. Tato míra pro Českou republiku činila v dubnu 2,2 %. Podle všeho bude znovu nejnižší v celé EU28,“ řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. Údaje Eurostatu vycházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) za daný měsíc.

Témata:  nezaměstnanost ekonomika lidé práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy