Nadstandardy by se měly týkat pouze nelékařských služeb

Strana NS-LEV 21 odmítá současný vládní pohled na nadstandardy a standardy ve zdravotnictví. Nadstandardy by se měly týkat pouze nelékařských služeb a řešit formou připojištění definovaným zákonem, řekl v úterý na dotaz Mediafaxu Ivan Šterzl, odborný mluvčí strany pro oblast zdravotnictví.

660
reklama

"Úhradu nadstandardní péče je vhodné řešit povinnou, zákonem předepsanou normou," uvedl Šterzl s tím, že by s tímto problémem mohlo pomoci komerční zdravotní připojištění. Platit by se tak mohlo za služby hotelového typu v nemocnicích nebo za výběr lékaře.

Národní socialisté si stojí za tím, že preventivní prohlídky a programy by měly mít důležitější slovo než v současnosti. Kdo by na ně nechodil, mohl by se dostat do rizikové kategorie, která by si musela připojištění také připlatit. Podobně by si museli platit více i jedinci, kteří provozují extrémní sporty nebo ti, kteří by chtěli "špičkovou" léčbu v zahraničí.
 
Standard a nadstandard se totiž může podle stranického experta lišit u každého příkladu, jak vysvětlil na příkladu amalgámových plomb. "Osm až deset lidí ze sta trpí genetickou nesnášenlivostí k amalgámu," podotknul Šterzl, podle kterého je na základě této genetické predispozice standard pro tyto občany bílá plomba namísto klasické.

Strana také přemýšlí, že by v případě nástupu do vlády sloučila agendy ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Ministerstvo práce by mohlo zaniknout, jeho zaměstnaneckou agendu by přebralo ministerstvo průmyslu a zdravotnickou příslušné ministerstvo. "Ministerstvo průmyslu, tedy jakési ministerstvo hospodářství, je to, které vytváří podmínky pro růst nebo pokles zaměstnanosti," vysvětlil na dotaz Mediafaxu předseda strany Jiří Paroubek.
 
Ministerstvo sociálních věcí si musí v současnosti najímat lékaře, kteří o nemocných tvoří posudky. "Pacient, který má například invalidní důchod, musí požádat ministerstvo sociálních věcí o to, že by důchod chtěl," vysvětlil Šterzl, podle kterého se následně ministerstvo zeptá ošetřujícího lékaře, zda na něj má nárok. Lékař pošle vyplněné materiály zpět na ministerstvo, kde vytvoří lékař posudek, teprve potom vypočítají pracovníci ministerstva práce, jak velký důchod dostane. "V současné době se stávalo, že tento mechanismus, který je vyhodnocený na dva měsíce, trvá i rok," uzavřel stranický odborník.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky