Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach z krize nahrává podvodníkům! V Česku přibylo falešných diamantů

Strach z krize nahrává podvodníkům! V Česku přibylo falešných diamantů

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Diamanty jsou v nejisté době považovány za jistou investici. V poslední době však přibývá lidí, kteří si ve speciální laboratoři nechají otestovat zakoupený diamant a zjistí, že byli podvedeni, píší v pondělním vydání Hospodářské noviny.

"Nárůst bych odhadl na 40 až 50 procent v posledním půlroce," řekl Hospodářským novinám soudní znalec drahých kamenů Antonín Hrbáč, který v Ostravě provozuje zkušební laboratoř. Podle něj lidé k falešným diamantům přijdou nejčastěji v aukcích na internetu, nevědomky jim je ale může prodat i malé zlatnictví, které drahokam koupilo ve velkoobchodě.

Testy nejčastěji ukazují, že si zákazník místo diamantu koupil předražené kubické zirkonium nebo moissanit - látku, která dokonale napodobuje vlastnosti přírodních diamantů, uvádí Hospodářské noviny.

Témata:  podvod krize diamanty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy