Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

A bude hůř! Češi rekordně nevěří dalšímu vývoji země

A bude hůř! Češi rekordně nevěří dalšímu vývoji země

Foto: Pixmac

Polovina lidí si myslí, že se situace v České republice vyvíjí nesprávným směrem, o opaku je přesvědčený pouze jeden člověk z deseti. Vyplývá to z prosincového průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnilo Středisko empirických výzkumů (STEM).

Zbylých 40 procent respondentů uvedlo, že situace v Česku "nesměřuje nikam". Pesimistický pohled se podle průzkumu dosud neprojevuje v případném poklesu zájmu o politiku, o politické dění se stabilně zajímají dvě pětiny lidí. "Lidé, kteří se v politice orientují a mají o politické dění zájem, jsou v hodnocení poněkud optimističtější než neznalá a o politiku se nezajímající většina populace," shrnul STEM. Rozdíly podle něj ale nejsou zásadní. Většina z těch, kdo vidí situaci pozitivně, jsou stoupenci TOP 09 a ODS, kteří se vyznají v politice. Mezi sympatizanty TOP 09 má pozitivní náhled na vývoj v Česku 30 procent lidí, u ODS je to 28 procent. Naopak u ČSSD se takoví lidé najdou jenom čtyři ze sta a u stoupenců KSČM je kladný pohled pouze dvouprocentní. STEM monitoruje názor na směřování situace v Česku od roku 1996, tak negativní výsledek ale dosud nezaznamenal. "Silná skepse provázela dlouhou předvolební kampaň před volbami v červnu 2010 i vnitropolitická krize v letech 1998 a 1999 nebo v letech 2003 až 2005," uvedli sociologové a dodali: "Je pravděpodobné, že v současnosti se k nespokojenosti s politickou scénou přidávají i negativní zprávy ze světa ekonomiky." STEM provedl výzkum na reprezentativním vzorku 1227 respondentů starších 18 let, a to ve dnech 1. až 9. prosince 2011.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy